Opnieuw te weinig geld voor ecoregeling, Adema trekt 50 miljoen euro extra uit

De deelname aan de ecoregeling in 2024 is zo groot dat het budget ontoereikend is, net als in 2023. Demissionair landbouwminister Piet Adema trekt daarom 50 miljoen euro extra uit.

Opnieuw+te+weinig+geld+voor+ecoregeling%2C+Adema+trekt+50+miljoen+euro+extra+uit
© Dirk Hol

In totaal hebben 44.147 agrariërs zich aangemeld voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dat is vergelijkbaar met 2023 (44.368). Net als vorig jaar heeft zo'n 80 procent van de GLB-deelnemers zich aangemeld voor de ecoregeling. Daarmee kunnen ze een aanvullende vergoeding krijgen voor het leveren van extra diensten voor bijvoorbeeld milieu of biodiversiteit op hun land.

De grote belangstelling voor deelname aan het GLB en de ecoregeling zorgden er verleden jaar voor dat er te weinig geld was om de toegezegde vergoeding uit te keren. De basispremies vielen daardoor lager uit en dat leidde tot ophef. Maar het kabinet heeft de vergoedingen voor de ecoregeling wel aangevuld uit de Nederlandse begroting.


Reservering

Om te voorkomen dat deze situatie zich opnieuw zou voordoen, heeft het kabinet voor dit jaar 50 miljoen euro opzij gezet. Deze reservering werd gemaakt op verzoek van de Tweede Kamer, na een motie van SGP-Kamerlid André Flach. Met de compensatie kunnen landbouwers blijven vertrouwen op de volledige ecotarieven waarvoor zij zich hebben ingeschreven. Deze compensatie mag pas worden verleend na goedkeuring van de Europese Commissie. Adema verwacht dat de commissie, net als vorig jaar, haar fiat geeft.

Het tarief voor de basispremie bedraagt in 2024 ten minste 171 euro per hectare. Als de Europese Commissie akkoord gaat met de inzet van de reservering van 50 miljoen euro, dan komt het tarief voor de basispremie uit op circa 193 euro. In de loop van het jaar zal blijken in hoeverre landbouwers de opgegeven activiteiten ook daadwerkelijk hebben uitgevoerd en hoeveel er in totaal zal worden uitgekeerd.

Adema is 'enorm trots' dat weer zoveel ondernemers deelnemen aan de ecoregeling. 'Het laat zien dat boeren echt gemotiveerd zijn om hun bedrijf verder te verduurzamen en de biodiversiteit te versterken. Ik vind het van groot belang dat boeren inkomensondersteuning ontvangen en maximaal worden gestimuleerd om verder te verduurzamen.'


Verplichtingen aangepast

Eerder maakte Adema ook bekend dat hij een aantal verplichtingen die samenhangen met GLB-NSP-premies schrapt of aanpast. Het voorjaar kende veel neerslag en het is volgens de minister evident dat de weersomstandigheden ervoor zorgen dat bepaalde eco-activiteiten op de gestelde data niet haalbaar zijn. Zo wordt de uiterste startdatum voor weidegang verplaatst naar 1 juli.

In het kader van de verplichte minimale bodembedekking in de zomerperiode (GLMC 6), moeten landbouwers uiterlijk 15 juni een groenbemester hebben ingezaaid op een perceel dat uit productie is genomen, in plaats van 15 mei. Voor de eco-activiteiten groene braak, grasland met kruiden, bufferstrook langs bouwland of blijvende teelt en bufferstrook langs grasland is de startdatum verplaatst naar 15 juli.

'Op deze manier geef ik landbouwers de ruimte om, ondanks de omstandigheden, de eco-activiteiten uit te voeren en zoveel mogelijk van het oorspronkelijke doelbereik van de maatregelen te behalen. Dat is immers waarvoor de ecoregeling bedoeld is', besluit de minister.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    19° / 11°
    35 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    70 %
  • Woensdag
    17° / 11°
    70 %
Meer weer