Vlaamse bioboeren willen zelf veldbonen roosteren voor melkveerantsoen

Een groep Vlaamse biologische melkveehouders wil veldbonen gaan roosteren om de voederwaarde te verhogen. De komende tijd wordt gekeken hoe de ondernemers dit gaan doen. Tot voor kort kwam een toaster over uit Frankrijk, maar dit is te duur geworden.

Vlaamse+bioboeren+willen+zelf+veldbonen+roosteren+voor+melkveerantsoen
© Job Hiddink

Het roosteren van de veldbonen zorgt er volgens de veehouders voor dat de bestendigheid van zowel het eiwit als het zetmeel toeneemt. Hierdoor zijn de bonen beschermd tegen afbraak in de pens en kunnen ze verderop in het maag-darmkanaal als een efficiënte eiwitbron worden ingezet.

De Vlaamse ondernemers konden de afgelopen jaren beroep doen op een mobiele toastinstallatie die vanuit Frankrijk naar België werd gebracht, om hun veldboonopbrengsten te laten roosteren. Maar hier zijn hoge transportkosten mee gemoeid en ook de verbruikskosten van de installatie zijn niet mals.


Specifieke eisen

Overigens zijn er in België ook industriële toastinstallaties die bij grotere hoeveelheden interessant kunnen zijn. Maar voor een kleine sector als de biologische is de omvang te beperkt en moet het roosterproces aan specifieke eisen voldoen. Zo mogen geen suikers worden toegevoegd, wat wel het geval is bij de gangbare methode.

De biologische melkveehouders trekken nu samen met onderzoeksinstanties Ilvo en Inagro op om te kijken naar de ideale installatie. Het plan is deze door constructeurs te laten maken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer