Limburgse akkerbouwers en tuinders toetsen biodiversiteit

Stichting Natuurinclusieve Landbouw Limburg heeft opnieuw een Limburgse Biodiversiteitsmonitor opengesteld. Deze biodiversiteitsmonitor maakt het voor akkerbouwers en tuinders inzichtelijk hoe ze scoren op thema's die bijdragen aan onder andere biodiversiteit, kringlooplandbouw en bodemgezondheid.

Limburgse+akkerbouwers+en+tuinders+toetsen+biodiversiteit
© Han Reindsen

Stichting Natuurinclusieve Landbouw Limburg initieerde eerder al de Limburgse Biodiversiteitsmonitor voor de melkveehouderij. Daar is nu een biodiversiteitsmonitor voor de sector akkerbouw en vollegrondsgroente aan toegevoegd.

'Het doel van de Limburgse Biodiversiteitsmonitor is om verdere stappen te zetten op de verschillende thema's bij biodiversiteit', zegt Erik Dings van stichting Natuurinclusieve Landbouw Limburg. 'Daarvoor wordt gebruikgemaakt van de landelijk ontwikkelde Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw. Die bestaat uit een set kritische prestatie-indicatoren, zoals percentage rustgewassen, percentage bodembedekking en gewasdiversiteit.'


Nulmeting

Bij elke projectdeelnemer wordt een nulmeting gedaan. Op basis daarvan wordt vastgesteld waar het bedrijf staat op de natuurinclusieve ladder.

Het doel is om verder stappen te zetten op verschillende thema's

Erik Dings, stichting Natuurinclusieve Landbouw Limburg

Ook gaat de stichting gesprekken aan met de ondernemers over hoe zij de toekomst van hun agrarisch bedrijf voor zich zien. Aan de hand daarvan wordt gezamenlijk een bedrijfsplan opgesteld. In de loop van de tijd worden de resultaten periodiek gemonitord.

Belangstellende akkerbouwers en tuinders met vollegrond teelt die mee willen doen aan dit project, sluiten zich aan bij een traject voor een looptijd van vier jaar. 'Elk jaar ontvangen de deelnemende bedrijven een rapport met de behaalde score', legt Dings uit.


Individueel advies

'Om zo goed mogelijk te scoren, krijgen de deelnemers individueel advies. Ook kunnen zij, door middel van andere projecten van stichting Natuurinclusieve Landbouw, hun kennis over specifieke onderwerpen verder ontwikkelen', licht Dings toe.

Tussendoor worden in samenwerking met Wageningen University & Research verschillende themabijeenkomsten in de regio gehouden over onderwerpen als biodiversiteit, gewasdiversiteit en strokenteelt. 'Alles om deelnemers zoveel mogelijk kennis op te laten doen om biodiversiteit te bevorderen en wat dit kan bijdragen voor aan hun bedrijf', motiveert Dings.


Aanmoedigingspremie

Om ontwikkeling naar meer natuurinclusieve landbouw te ondersteunen, ontvangen deelnemers een aanmoedigingspremie. Deze is gebaseerd op het behaalde aantal punten en de verbetering die ze realiseren in de looptijd van vier jaar.

Provincie Limburg heeft ook een subsidie beschikbaar gesteld waarmee de stichting tachtig bedrijven - melkveehouderij, akker- en tuinbouw - kan ondersteunen bij invulling van de biodiversiteitsmonitor. Daarnaast worden er ondersteunende activiteiten georganiseerd om kennis over natuurinclusieve landbouw te vergroten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer