Voedselindustrie wil herstart landbouwakkoord
De voedselindustrie wil het landbouwakkoord nieuw leven inblazen. In die gesprekken met de andere ketenpartijen willen ze afspraken maken over een duurzaamheidsstandaard, een eerlijke prijs voor boeren en de verantwoordelijkheid van markt en keten.
Dat zegt directeur Cees-Jan Adema van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI). De sectororganisatie hield donderdagochtend een verkiezingsdebat waar hij deze oproep aan de politici deed. FNLI vindt dat in het conceptlandbouwakkoord veel goede afspraken en ambities stonden over verantwoordelijkheid van markt en keten om aan duurzame voedselketens bij te dragen.
Adema geeft daarmee antwoord op een uitspraak van Tjeerd de Groot (D66). Hij zegt tijdens het debat dat de levensmiddelenindustrie haar verantwoordelijkheid in de keten moet nemen, zodat ook boeren in staat worden gesteld te investeren in verduurzaming van hun bedrijf. Het is volgens De Groot aan de industrie om die duurzaamheidsinspanningen zo goed mogelijk te verwaarden. 'Nu is de winst voor de industrie en zijn de kosten voor de maatschappij.'
Strategisch belang
Daarnaast zijn er nog enkele punten die FNLI bij de politici aanhangig wil maken. Zo vragen zij het kabinet om het strategische belang van de voedselproductie te erkennen en te koesteren. Dit kan door in het beleid in te zetten op de beschikbaarheid van energie, zoetwater en ruimte voor voedselproductie en -verwerking.
Verder hamert FNLI op verbetering van de energie-infrastructuur, waarbij bedrijven genoeg handelsperspectief moeten krijgen om hun productieprocessen te verduurzamen. Daarbij moet de overheid ook duidelijkheid bieden over een aantal ingewikkelde kwesties, zodat duidelijk is wat waar mogelijk is.
Steun in transitie
Juist over de vraag wat wel en niet kan, zijn de partijen het oneens tijdens het debat. Joris Thijssen (PvdA-GroenLinks) vindt dat het kabinet eerst een langetermijnvisie moet ontwikkelen waarin staat hoe Nederland eruit moet zien in 2040. Daarna kan worden teruggeredeneerd naar het heden, zodat kan worden bepaald welke bedrijven wel en welke niet worden gesteund in de duurzaamheidstransitie. 'Niet alle bedrijven zullen blijven. De zes raffinaderijen die we hebben in Nederland, hebben we in 2040 niet allemaal nodig.'
Henk Vermeer (BoerBurgerBeweging) reageert fel. Hij vindt dat Thijssen daarmee zegt dat overheid bepaalt welke bedrijven toekomst hebben. Thijssen ontkracht dit, maar ook Thom van Campen (VVD) vindt dat de woorden van de PvdA-GroenLinks-kandidaat alleen op die manier kunnen worden uitgelegd. Ook De Groot vindt dat Thijssen hiermee voorbijgaat aan het ondernemerschap en de markt.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6175R (LH) #25848
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z335E (BV) #47126
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5S.115 Dyna-4
2022, P.O.A.
-
Pottinger schudder 8 elements HIT910
2008, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %