Burgerberaad: duizend Nederlanders moeten landbouwtoekomst vormgeven

Een burgerberaad kan een oplossing zijn om het eens te worden over een visie voor de toekomst van de landbouw. De Initiatiefgroep G1000Landbouw wil mensen uit heel Nederland samenbrengen voor een dergelijk beraad.

Burgerberaad%3A+duizend+Nederlanders+moeten+landbouwtoekomst+vormgeven
© Huisman Media

Deze week heeft de groep een brief gestuurd naar alle politieke partijen in de Tweede Kamer met de oproep om een burgerberaad over de toekomst van de landbouw op te nemen in hun verkiezingsprogramma's.

Volgens de initiatiefgroep helpt een burgerberaad om 'voorbij alle tegengestelde belangen' te komen. 'Burgers (en boeren) zijn namelijk prima in staat om met elkaar te bepalen waar zij naartoe willen en om met hulp van experts daar passende oplossingen bij te zoeken en te vinden', schrijft de Initiatiefgroep G1000Landbouw.

Het burgerakkoord dat uit het overleg moet ontstaan, kan vervolgens worden voorgelegd aan de politiek, die het omzet in beleid met een breed draagvlak van boeren en burgers. 'Dat brede draagvlak is de meest waardevolle opbrengst van het burgerberaad', stellen de initiatiefnemers.


Eerder gedaan

Er is de afgelopen jaren al vaker een burgerberaad geweest. Zo was er eerder dit jaar G1000 Zuid-Holland over de toekomst van het platteland. Enkele jaren geleden organiseerde provincie Noord-Brabant de Voedsel1000.

'Het succes van onder andere deze projecten was voor de SER aanleiding om in haar advies over een op te stellen Landbouwakkoord ook een voorstel voor een burgerberaad op te nemen. Het ministerie van LNV heeft ons in 2021 gevraagd om een concreet voorstel voor zo'n burgerberaad over de toekomst van de landbouw gedetailleerd uit te werken. Er ligt dus al een compleet draaiboek klaar dat direct uitvoerbaar is', aldus de initiatiefgroep.

Er zouden inwoners uit alle gemeenten van het land deel moeten nemen aan het burgerberaad, waarbij loting moet zorgen voor een zo groot mogelijke representatie van deelnemers. Op die manier zien zoveel mogelijk mensen zichzelf vertegenwoordigd in het beraad, stellen de initiators. Om de polarisatie rondom het dossier te doorbreken, krijgen ook lokale en provinciale politiek, ambtenaren, grondeigenaren en boeren de mogelijkheid om een plek aan tafel te krijgen.


Duizend deelnemers

'Uit ervaring met dertig burgerberaden op verschillende plaatsen in Nederland weten we dat als je iets wilt veranderen, een beraad met alleen inwoners niet voldoende is. Je hebt dan ook andere vertegenwoordigers van de gemeenschap aan tafel nodig. Het burgerberaad telt dan ook al gauw zo'n duizend deelnemers, wat ons betreft dé manier om recht te doen aan alle verschillende belangen en opvattingen.'

De duizend deelnemers zouden acht maanden lang maandelijks een weekend bijeenkomen om met elkaar een toekomst voor de landbouw uit te stippelen. Van de nieuw te vormen regering vraagt de Initiatiefgroep G1000Landbouw commitment en toezegging dat de uitkomsten van het burgerberaad worden uitgevoerd. 'Dit zorgt ervoor dat het burgerakkoord niet in een la verdwijnt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer