Meer varkenshouders willen stoppen: 'Hevel opkoopbudget over'
Update - Het aantal aanvragen voor de Lbv-stoppersregeling onder varkenshouders overtreft het daarvoor beschikbare budget. DLV Advies roept het kabinet op om gelden bedoeld voor andere veehouderijsectoren vrij te maken voor varkenshouders die hun bedrijf willen beëindigen.
Tot nu toe zijn 668 veehouderijlocaties aangemeld voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en de Lbv-plusregeling die zijn bedoeld om de stikstofuitstoot te verminderen. Bij twee derde van de aanvragen gaat het om de Lbv-regeling. De Lbv-plus is voor piekbelasters. Dit zijn veehouderijlocaties die de meeste belasting op Natura 2000-gebieden veroorzaken. De andere is de Lbv, voor veehouderijlocaties die boven een drempelwaarde wat betreft belasting op een nabijgelegen Natura 2000-gebied uitkomen.
Voor de Lbv-regeling 500 miljoen euro gereserveerd. Dit bedrag is verdeeld over drie sectoren: voor de varkenshouderij is er 115 miljoen euro, voor de pluimveehouderij 115 miljoen euro en voor de melkveehouderij 270 miljoen euro. Agrariërs die willen deelnemen, kunnen zich nog tot 1 december melden.
De animo voor de Lbv-plus en Lbv is met 303 aanmeldingen het grootst onder varkenshouders. Als van de varkenshouders een derde deelneemt aan de regeling, dan zijn dat 105 deelnemers. Op basis van gegevens die varkenshouders hebben ingevuld bij DLV Advies, is een varkenslocatie van een gemiddelde deelnemer aan de Lbv inclusief varkensrechten 2 miljoen euro waard. Het budget van 115 miljoen euro biedt dus maar plaats voor een kleine zestig varkenshouders.
Het adviesbureau berekende dat wanneer alle aanmelders daadwerkelijk van de regeling gebruikmaken, het Lbv-budget voor varkenshouders met 70 procent is overtekend. Dit terwijl de rundveehouderij aanspraak maakt op slechts 15 procent van het beschikbare Lbv-budget. Ook de aanmeldingen onder pluimveehouders tellen niet verder op dan 60 procent van de voor die sector gereserveerde gelden.
Beperkte stikstofwinst
Wanneer veel varkenshouders niet kunnen deelnemen omdat het budget niet toereikend is, zal de stikstofwinst beperkt zijn, zegt DLV-adviseur Marco Hol. Als varkenshouders niet deel kunnen nemen, zullen ze in veel gevallen hun bedrijf voortzetten. 'Het Lbv-budget is voldoende, maar de overheid heeft er schotten in gezet. Wanneer die eruit gaan, kan ze bij de aantallen van nu alle aanmelders faciliteren.'
Het budget voor de Lbv-plus bedraagt 975 miljoen euro. Hierin is geen onderverdeling naar subsectoren gemaakt. Voor deze opkoopregeling zijn 87 kalverhouderijlocaties aangemeld. Voor de Lbv-plusregeling loopt de aanmeldtermijn nog door tot 5 april 2024.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Mercedes 814 bj. 1987 vrachtwagen
1987, P.O.A.
-
John Deere Tractor 5085M (WD) #63089
Gebruikt, P.O.A.
-
Valtra N 175 direct met RKT- GPS
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 4345
2002, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %