Komen de andere stikstofregelingen nog wel?

Door de demissionaire status van het kabinet is het onzeker of de stikstofregelingen voor innovatie, verplaatsen en extensiveren dit jaar nog beschikbaar komen. Als de Tweede Kamer de stikstofaanpak als controversieel bestempelt, worden besluiten op de lange baan geschoven. Gezien de politieke meningsverschillen over het stikstofbeleid is die mogelijkheid reëel.

Komen+de+andere+stikstofregelingen+nog+wel%3F
© Twan Wiermans

De landbouwcommissie komt op 6 september in de Tweede Kamer bijeen om te bepalen welke onderwerpen en wetsvoorstellen niet meer door de huidige bezetting van het parlement worden behandeld. Op de verzamellijst staan, naast de nieuwe stikstofwet met de aanscherping naar 2030, ook onderwerpen zoals de voorgenomen afbouw van chemische gewasbescherming, pacht en het Nationaal Programma Landelijk Gebied.

De Tweede Kamer stemt medio september plenair over welke onderwerpen controversieel worden verklaard. Doorgaans is de uitkomt daarbij in lijn met de wens van de Kamercommissie.


Afgewogen keuze

De val van het kabinet heeft geen gevolgen voor de opkoopregelingen Lbv-plus voor piekbelasters en Lbv voor overige geïnteresseerden, want deze zijn al opengesteld. Maar wanneer de regelingen voor innovatie, verplaatsen en extensiveren uitblijven, vervalt wel de eerder toegezegde periode waarin boeren uit de verschillende regelingen een afgewogen keuze kunnen maken voor de toekomst van hun bedrijf.

Voor LTO Nederland is die consequentie 'absoluut onwenselijk', zegt voorzitter Sjaak van der Tak. 'De opkoopregelingen staan open, maar als alternatieven als verplaatsen, extensiveren en innovatie achter de horizon verdwijnen, sta je als ondernemer met je rug tegen de muur.'


Ondernemers wachten af

Dat er tot nu toe nog maar tweehonderd boeren zich hebben gemeld voor eventuele deelname aan de Lbv-regelingen, laat volgens LTO Nederland zien dat ondernemers afwachten om zich ook op de andere regelingen te oriënteren. 'Het controversieel verklaren van de rest van de regelingen is daarom voor iedereen onwenselijk', stelt Van der Tak.

Het landbouwministerie werkt nu gewoon door aan de drie regelingen. Deze moeten in eerste instantie stikstofruimte creëren voor de gebiedsprocessen.

Bij voldoende deelname aan de Lbv-regelingen wordt wellicht voorkomen dat er in de gebiedsaanpak moet worden overgegaan tot gedwongen opkoop. Dat, en omdat het gaat om vrijwillige regelingen voor de verduurzaming van de landbouw, maakt dat de Tweede Kamer het licht mogelijk op groen wil houden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer