Gelderland koopt dertien boerenbedrijven op
Provincie Gelderland heeft dertien agrarische bedrijven opgekocht voor 32 miljoen euro. Hiermee gaat de stikstofuitstoot in Gelderland met bijna 60.000 kilo omlaag. Zo'n vijf tot tien boeren melden zich wekelijks aan voor mogelijke verkoop van het bedrijf. Dat blijkt uit de Voortgangsrapportage Gelderse Maatregelen Stikstof 2021-2025.
De provincie kocht vijf kalverhouderijen op via een eigen provinciale kalverhouderijregeling. Via de Maatregel Gerichte Opkoop werden acht andere agrarische bedrijven aangekocht. Gelderland voerde 150 gesprekken met boeren over vrijwillige opkoop. Ruim dertig taxaties zijn gedaan bij die bedrijven die voldeden aan de drempelwaardes in de Gelderse regeling.
Tot nu toe is met de aankoop een reductie van 57.100 kilo stikstof (ammoniak) gerealiseerd. De stikstofreductie moet tot en met 2025 nog met 1.045.280 kilo omlaag. Gelderland verwacht met haar eigen stikstofaanpak in 2025 een reductie van ruim 1,1 miljoen kilo stikstof te realiseren.
Opkoop kalverhouderijen
Gelderland begon drie jaar geleden met de aanpak van de stikstofproblematiek via de Gelderse Maatregel Stikstof. Een van de maatregelen is de vrijwillige opkoop van kalverhouderijen.
Naast de vrijwillige opkoop van bedrijven is voor de landbouw een regeling opengesteld waarbij bedrijven onderzoeken hoe ze met innovatie kunnen zorgen voor minder stikstof. Voor de industrie hoopt de provincie eind dit jaar met een innovatieregeling te komen. Voor mobiliteit onderzocht Gelderland maatregelen die ze deels in haar eigen mobiliteitsbeleid uitwerkt.
Er komt ook meer geld om sneller een aantal maatregelen te nemen. Het Rijk zegde in 2022 hiervoor 257 miljoen euro toe. Bijvoorbeeld voor innovatie en verduurzaming, meer vrijwillige opkoop van (boeren)bedrijven, en het stimuleren van oplossingen bij de industrie. Maar ook voor natuurmaatregelen zoals een productiebos met houtoogst veranderen in natuurbos. En voor het vergroten en vergoeden van landschapselementen in agrarisch gebied.
Grote druk
Volgens gedeputeerde Peter Drenth (CDA) zijn de resultaten tot nu toe 'onder grote druk tot stand gekomen'. 'We laten hiermee zien dat we in Gelderland prima in staat zijn om grote vraagstukken op te pakken. We zijn er natuurlijk nog niet en de komende jaren gaan we hier voortvarend mee aan de slag.'
Wat volgens Drenth de voortgangsrapportage ook duidelijk laat zien is dat vrijwillige uitkoop op korte termijn ruimte biedt. 'Op de lange termijn is inzet op verduurzaming en innovatie nodig om onze doelen te halen. We hebben innovatie en opkoop nodig.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
AS Motor Professionele zitmaaier / tuintrekker Sherpa (MG) #31195
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 7618 Dyna-6
2012, P.O.A.
-
Withag weidesleep 6 mtr hydro
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 7716-S
2019, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Weer
-
Maandag8° / 4°60 %
-
Dinsdag6° / 3°15 %
-
Woensdag9° / 6°5 %