Hoog btw-tarief op vee, hoe gaat dat werken?
Dat de btw-verhoging op agrarische producten een grote invloed heeft op de nettowinst is een misverstand. Dat zegt Helma Lodders, voorzitter van Vee&Logistiek Nederland. 'Btw wordt betaald over de toegevoegde waarde van een product. Dit wordt dus in elke stap van de keten verrekend.'
Het btw-tarief voor levend vee wordt verhoogd naar 21 procent. Dit werd eerder al bekendgemaakt. Tegelijkertijd blijft het tarief voor vlees staan op 9 procent. Door dit verschil rijst de vraag wie het gat van 12 procent tussen het hoge en lage tarief moet betalen.
Volgens Lodders is het belangrijk om te begrijpen dat btw in elke stap van de keten opnieuw wordt berekend over de toegevoegde waarde van een product. Een ondernemer koopt vanaf januari veel goederen in met een btw-tarief van 21 procent en ontvangt ook btw over de producten die worden geleverd. 'Dit verreken je met elkaar, veel agrariërs doen dat per kwartaal. De betaalde belasting is dan verrekenbaar', licht de voorzitter toe.
Als ondernemer onderling facturen sturen, bijvoorbeeld van de veehouder naar de veehandelaar, dan wordt daar btw over betaald. Een deel daarvan kan later wel teruggevraagd worden. 'Maak afspraken met handelaren en afnemers exclusief btw', adviseert Lodders. 'Anders moet je vanaf 1 januari 2025 een veel groter gedeelte van het totaalbedrag afdragen aan de Belastingdienst.'
Geen voor- of nadelen
Wanneer een ondernemer meer belasting betaalt omdat deze veel agrarische producten met een hoog btw-tarief aanschaft, en tegelijkertijd maar 9 procent btw ontvangen voor de eigen producten, dan kan dit zo nu en dan een plus opleveren, vertelt Lodders.
De btw wordt uiteindelijk betaald door de consument en komt terecht bij de Belastingdienst. 'In de keten is niemand die er voor- of nadelen van ondervindt. Je betaalt nooit meer btw dan dat je hebt ontvangen. Voor de ondernemer vraagt het wat aanpassingen in de boekhouding, maar wees blij dat je het wel kunt verrekenen', besluit Lodders.
Rekenvoorbeeld slachtvee
Een ondernemer verkoopt zijn koe voor 100 euro (exclusief btw) aan een handelaar. Hier komt 21 procent btw overheen die door de handelaar betaald moet worden. De factuur voor de handelaar (inclusief btw) wordt dan 121 euro. De handelaar moet echter ook geld verdienen en dus verkoopt deze de koe voor 150 euro aan het slachthuis (exclusief btw). Het totale bedrag voor het slachthuis wordt dan 181,50 (inclusief 21 procent btw). Het slachthuis voegt waarde toe en verkoopt het vlees voor 2.000 euro (exclusief btw) aan de consument. In totaal ontvangt het bedrijf hiervoor 180 euro btw, want dit valt onder het lage tarief. Dit draagt de slachterij af aan de Belastingdienst. Ten slotte kan deze het bedrag verrekenen met de eerder betaalde btw, dat betaald moest worden voor de koe van de handelaar.Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6145R AP AT FH PTO
2016, € 87.500
-
Rumptstad Ploeg Overig (HG) #41227
Gebruikt, € 8.729
-
Massey Ferguson 5S.125 Dyna-4 Efficient
Nieuw, P.O.A.
-
Gewichtblok 450 KG ECO
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Weer
-
Zondag6° / 6°90 %
-
Maandag8° / 4°60 %
-
Dinsdag7° / 4°20 %