Kwakernaak scoort met Boeren Leidse in regionale kaaskeuring
De familie Kwakernaak uit Oud Ade is uitgeroepen tot beste zelfkazers in de Leidse regio. Dat gebeurde donderdag in Zoeterwoude, waar na een onderbreking vanwege corona weer de Rondom Leiden kaaskeuring werd gehouden.

Met een zeer hoge score voor hun jonge Boeren Leidse én hun belegen Boeren Leidse kaas won familie Kwakernaak de wisseltrofee, het Leidse kaasmeisje. De prijzen werden uitgereikt door Maître Fromager René Koelman.
De Boeren Leidse kazen wisten dit jaar over de hele linie hoge scores te behalen. Familie Van Ruiten van de Kaagse Boer kreeg uiteindelijk de beker uitgereikt voor hun belegen Boeren Leidse kaas. Familie Van der Plas van De Annahoeve (Sassenheim) won ook twee categorieën: de kleine kaasjes en de belegen Goudse boerenkaas.
Specialiteitenkaas
Kaasboerderij 't Groene Hart (Hoogmade) en Brentano's kaasboerderij (Alphen aan den Rijn) wonnen respectievelijk met hun jonge Goudse en hun oude Goudse kaas. Biologische kaasboerderij De Vierhuizen (Leidschendam) behaalde de hoogste score van de dag (99 van de 100 punten) met hun specialiteitenkaas. Kaasboerderij Van Veen (Zoeterwoude) won in de categorie ambachtelijke kazen.
Achttien kaasmakende boeren uit de regio brachten 63 boerenkazen naar de keuring. Er waren ambachtelijk gemaakte kazen in alle soorten en maten - Leidse en Goudse, van jong tot oud, van babyformaat tot kazen van 20 kg. De kaaskeuring onderscheidt daarom verschillende categorieën. Acht officiële keurmeesters beoordeelden de kazen op uiterlijk, consistentie, doorsnede, geur en smaak.
Ambachtelijk affineur
Maître Fromager René Koelman reikte de prijzen uit en stak de aanwezige kaasmakers een hart onder de riem. Als ambachtelijk affineur (kaasrijper) kreeg Koelman als eerste Nederlander deze exclusieve eretitel van het Franse gilde van kaasmakers. In Fort Zuidwijkermeer, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, rijpt hij een internationaal assortiment kazen.
Koelman zet zich in voor het behoud van de Nederlandse boerenkazen als culinair erfgoed. In Zoeterwoude hield hij een vurig pleidooi voor de traditionele rauwmelkse boerenkaas: 'Deze met passie gemaakte kazen verdienen een eerlijke prijs. Ze hebben allemaal een bijzonder verhaal en een eigen karakter. En juist de delicatessenwinkels en de horeca kunnen dat helpen uitdragen. Zo kun je ook een nieuwe generatie voor deze unieke producten interesseren.'
Immaterieel erfgoed
Rondom Leiden wordt al eeuwenlang boerenkaas gemaakt. Vroeger door honderden boeren, nu nog slechts door enkele tientallen. Het ambacht van boerenkaasmaken is daarom officieel uitgeroepen tot Nederlands immaterieel cultureel erfgoed.
Door het organiseren van een onafhankelijke kaaskeuring krijgen de kaasmakende boeren waardevolle feedback waarmee ze hun producten verder kunnen verbeteren. De kaaskeuringen spelen zo een belangrijke rol in het hooghouden van de kwaliteit van de ambachtelijke kaasmakerij.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker Sherpa (HA) #28791
Gebruikt, € 15.950
-
Valtra Q305 trekker
Gebruikt, P.O.A.
-
Fendt 203V II
1987, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167R (LH) #692918
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %