Melkveehouders Abbenbroek maken boerenkaas in container
Bart en José Eikelenboom uit het Zuid-Hollandse Abbenbroek zijn de eerste melkveehouders die boerenkaas bereiden in een kant-en-klare kaasmakerij. Op het erf staat een container met alles erop en eraan.
Met een vrachtwagen werd de container van 12 meter lang en 2,5 meter breed op het erf gebracht. De monteur nam in zijn wagen alle apparatuur mee. De melkveehouders wilden geen grote verbouwing op hun boerderij, dus kozen ze voor dit goedkopere alternatief.
Firma C. van 't Riet Zuiveltechnologie leverde de kant-en-klare kaasmakerij. Het bedrijf is bekend met dergelijke alles-in-eenunits. De firma leverde al eerder zeecontainers met daarin een kaasmakerij in Afrika. 'Maar met een lagere capaciteit dan de container bij de familie Eikelenboom', zegt verkoopmedewerker Emiel Verhallen.
Dagelijkse productie
De kaasbak heeft een inhoud van 500 liter, genoeg voor een dagelijkse productie van ruim 50 kilo kaas. Verder is de container uitgerust met een kaaspers, wastafel en weekbak, pekelbaden en kaasopslagruimte. De kaasmakerij is ingedeeld in drie ruimtes: de kaasmakerij, de hygiënesluis en de opslag.
Bart en José Eikelenboom doopten hun container om tot Het Kaaslokaal. Ze willen hun kaas gaan verkopen vanaf hun bedrijf en aan boerderijwinkels in de omgeving.
Gebruiksklaar
Er is veel interesse in de alles-in-eenkaasmakerij. 'We krijgen er veel vragen over', zegt Verhallen. Het zijn vooral mensen die een volledige verbouwing van een schuur, loods of stal niet zien zitten. De kant-en-klare kaasmakerij is daarentegen beter betaalbaar en meteen gebruiksklaar. 'Je legt er een een waterleiding, stroom en melkleiding naartoe en je kunt beginnen.'
Volgens Verhallen is de aanschaf van de container en alle apparatuur voordeliger dan wanneer je een kaasmakerij in een bestaande ruimte op het erf zou plaatsen. 'De verbouwing alleen al is een flinke investering. Voor dat bedrag koop je een container met alle apparatuur.'
Trend
Vanwege de lage melkprijs hebben melkveehouders nu veel interesse in zelfzuivelen en kaas bereiden, constateert Verhallen. 'Op die manier kunnen ze waarde toevoegen. Daar komt bij dat de consument ook graag lokaal verse producten koopt. De trend blijft nog wel een tijdje.'
In Amerika is die trend eveneens zichtbaar. Het bedrijf verkoopt ook kaasmakerijen aan Nederlandse melkveehouders in de Verenigde Staten. Verder exporteert C. van 't Riet naar landen zoals Afghanistan, Rusland, Ierland en Tanzania.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Withag weidesleep 6 mtr hydro
Gebruikt, P.O.A.
-
Wifo KSK 250
2001, € 2.250
-
Walker MB SD18
2007, P.O.A.
-
Pottinger TOP 962C dubbele hark
2023, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %