Plan voor forse stikstofreductie in zones rond kwetsbare natuur

Update - Landbouwminister Femke Wiersma (BBB) heeft een maatregelenpakket voor bufferzones rond kwetsbare en stikstofgevoelige natuurgebieden ingebracht bij de ministeriële commissie die Nederland van het stikstofslot moet halen. In die gebieden zou een fors lagere stikstofnorm gaan gelden. BBB reageert positief op de plannen van de eigen minister.

Plan+voor+forse+stikstofreductie+in+zones+rond+kwetsbare+natuur
© Dirk Hol

Het voorstel werd vrijdag naar buiten gebracht door de Telegraaf. Haagse ingewijden bevestigen tegenover Nieuwe Oogst dat de bufferzones inderdaad worden besproken in de ministeriële commissie Economie en Natuurherstel, ook wel de stikstofcommissie genoemd.

Het plan zou ongeveer 1.800 boerenbedrijven raken die zich bevinden in een strook van 250 meter rondom kwetsbare natuurgebieden*. In de uitspraak in de Greenpeace-zaak worden de Veluwe en de Peel nadrukkelijk genoemd als regio's waar de stikstofuitstoot fors naar beneden moet.


Geen dwang

Bedrijven in de bufferzoneskrijgen de keuze uit innoveren, extensiveren, verplaatsen of stoppen. Wiersma zei eerder dat 'dwang' voor haar een rode lijn is. Dat zou bij de nieuwe plannen ook haar standpunt zijn, zegt een Haagse bron.

Naast de bufferstroken heeft Wiersma meer maatregelen in voorbereiding om de stikstofemissie in de landbouw naar beneden te brengen. Daarover moet binnen enkele weken meer duidelijkheid komen.

Bij de onderhandelingen tussen de coalitiepartijen over de voorjaarsnota vraagt de landbouwminister een budget van 4 tot 7 miljard euro voor de uitwerking van haar plannen. Daarmee moeten boeren in bufferstroken worden geholpen om hun bedrijfsvoering aan te passen.

BBB, de partij van Wiersma, reageert vrijdag opvallend positief over de uitgelekte plannen. 'Als dit klopt, dan is dat een ongekende breuk met het afbraakbeleid van het vorige kabinet', aldus Caroline van der Plas.


Maatwerk centraal

Volgens BBB blijkt uit de voorstellen er wordt gekozen voor beleid waarin 'maatwerk, innovatie en vrijwillige verduurzaming centraal staan – zonder gedwongen krimp van de veestapel of gedwongen onteigening'.

Van der Plas: 'Het idee dat boeren moeten verdwijnen om natuur te redden, is verleden tijd. Dit kabinet kiest voor perspectief in plaats van afbraak.'

Agractie laat in een reactie weten tegen zonering te zijn. Wel pleit de boerenorganisatie voor een drempelwaarde van 250 meter om de vergunningverlening op gang te krijgen. 'De voorgenomen zoneringsplannen van het kabinet kunnen wat Agractie betreft hiervan niet los worden gezien. Met alleen zonering blijft Nederland op slot.'

Voor Agractie is het belangrijk dat eerst de vergunningverlening weer op gang komt, omdat anders boeren helemaal niet kunnen innoveren, verduurzamen en andere stikstofreducerende maatregelen kunnen nemen. Daarnaast moet bedrijfsontwikkeling kunnen doorgaan. 'Zonering mag niet betekenen dat natuur verder oprukt. Waar landbouw is, moet landbouw blijven.'

* In een eerdere versie van dit artikel stond dat de zones alleen voor de Veluwe en de Peel zouden gelden. Dit is onjuist. Het plan richt zich op alle kwetsbare en stikstofgevoelige natuurgebieden.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

  • Woensdag
    13° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    13° / 8°
    25 %
  • Vrijdag
    13° / 6°
    30 %
Meer weer