Lage meerprijs grootste knelpunt in teelt Nederlandse baktarwe

De teelt van baktarwe biedt perspectief voor Nederlandse akkerbouwers, maar vooralsnog krijgen telers een te lage meerprijs om het extra werk voor bakkwaliteit uit te voeren en het dus financieel aantrekkelijk te maken. Dat is de belangrijkste conclusie uit het rapport 'Economische kansen en uitdagingen voor Nederlandse baktarwe in de broodketen'.

Lage+meerprijs+grootste+knelpunt+in+teelt+Nederlandse+baktarwe
© Job Hiddink

Voor Nederlandse akkerbouwers is de teelt van baktarwe financieel onaantrekkelijk. Tarwe wordt meestal als rustgewas geteeld. Hoewel baktarwe een hogere prijs oplevert, weegt dat niet op tegen de lagere hectareopbrengst, het hogere risico en de extra benodigde stikstofgift, blijkt uit het rapport.

Het onderzoek is uitgevoerd binnen het ketenproject Nederlandse Baktarwe, waarin twintig ketenpartijen samenwerken om het aandeel Nederlandse baktarwe in brood te vergroten. Hiervoor is de huidige situatie in kaart gebracht met een literatuuronderzoek en interviews met experts. Deze input is vertaald naar een sterkte-zwakteanalyse.

Volgens de betrokken onderzoekers speelt de prijs ook in de rest van de keten een belangrijke rol. Voor collecteurs is gescheiden opslag van baktarwe meestal niet rendabel door een gebrek aan opslagcapaciteit. Daarnaast kunnen maalderijen in het buitenland baktarwe van hogere kwaliteit inkopen voor een vergelijkbare of zelfs lagere prijs.

'Industriële bakkers sturen op kostprijs, terwijl supermarkten inspelen op de consument. De koper kiest vooral prijsgericht', schrijven de onderzoekers. Ze kondigen aan dat dit jaar een kostprijsanalyse wordt uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in de prijsopbouw binnen de keten.


Klimaatverandering en markttrends bieden kansen

Toch zien de onderzoekers van Wageningen Economic Research en Wageningen Plant Research kansen voor Nederlandse baktarwe. Ze verwachten dat de kwaliteit van het graansoort kan verbeteren door mildere winters en drogere zomers vanwege klimaatverandering. Daarbij blijft waterbeschikbaarheid wel een aandachtspunt.

Verder constateren de Wageningse onderzoekers dat gerichte teeltmaatregelen, zoals een geoptimaliseerde stikstofgift en meer focus op eiwitkwaliteit, bijdragen aan het vergroten van de hoeveelheid Nederlandse tarwe die geschikt is voor broodproductie.

Tot slot bieden markttrends perspectief, zeggen de onderzoekers. 'De eiwittransitie, een groeiende focus op gezondheid en de vraag naar lokale producten versterken de positie van Nederlandse tarwe. Maar om echt stappen te zetten, is samenwerking in de hele keten nodig.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    15° / 0°
    0 %
  • Woensdag
    16° / 2°
    0 %
  • Donderdag
    19° / 3°
    0 %
Meer weer