'Wolf verliest zijn vrijheid'

Wolven zorgen voor groeiende overlast op ons platteland, maar het einde is in zicht. Beheer wordt makkelijker. De Canis lupus, oftewel de wolf, verloor mede dankzij mijn voorstel eerder deze maand de status van strikt beschermd in de Conventie van Bern, een internationaal verdrag over bedreigde dier- en plantensoorten.

%27Wolf+verliest+zijn+vrijheid%27
© Dirk Hol

Terecht, want de ruim 20.000 wolven in Europa zijn niet meer bedreigd. Alleen al in Nederland lopen naar schatting 100 à 130 wolven. Hun overlast verdubbelt voortdurend: ons land telde vorig jaar 770 dodelijke aanvallen op duizenden schapen en andere landbouwhuisdieren. Ieder bloedbad leidt tot schade en leed.

Liefhebbers zeggen dat Nederland ruimte heeft voor nog meer wolven. Zij vinden dat elke veehouder een wolfwerend hek moet plaatsen of schapen 's nachts moet binnenzetten. Maar dat werkt niet. De hekken kosten te veel geld en tijd, de subsidie is niet genoeg, maar ze bieden uiteindelijk geen garantie op het tegenhouden van de wolf. Ook zo al kan worden berekend dat voor dergelijke aantallen wolven onvoldoende prooibasis is aan wild en dus geen duurzame plek is in Nederland.

Alleen beheer helpt. We moeten naar een lager aantal wolven in Nederland en Europa. Een betere balans tussen wolven en schapen is nodig. Dat kan door afschot, maar ook door vangen, verdrijven of onvruchtbaar maken.

Mijn oproep aan staatssecretaris Jean Rummenie van LVVN is: grijp die geboden kans uit Brussel

Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement voor SGP

Wolvenbeheer mag al, bijvoorbeeld ter voorkoming van ernstige schade. Een topambtenaar van de Europese Commissie bevestigde me dat onlangs in het Europees Parlement nog. Voor dit beheer gelden strenge voorwaarden. Veel provincies in Nederland schrikken nog terug van de strenge EU-voorwaarden hiervoor.

Die rompslomp kan grotendeels verdwijnen, nu de wolf niet langer strikt beschermd hoeft. Provincies en regeringen krijgen meer de vrije hand voor beheer. De EU en de lidstaten moeten de verlaging van de beschermingsstatus alleen nog formeel doorvoeren in hun regelgeving. De Europese Commissie kwam op 7 maart met een voorstel. Dat kan wat mij betreft als hamerstuk door het Europees Parlement en de gezamenlijke EU-landen.

Mijn oproep aan staatssecretaris Jean Rummenie van LVVN is: grijp die geboden kans uit Brussel, benut de vrijheid. Ik ken Rummenie als een deskundig man. Hij schrijft vast al een voorstel om de ruimere EU-regels in Nederland toe te passen. Hopelijk stemt de Tweede Kamer dan snel in. Op de SGP kan hij rekenen. Dan kan Nederland de wolf makkelijker beheren, zodat veehouders minder vaak opschrikken van een bloedbad op een schapenwei. Het einde van de overlast gloort.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    15° / 0°
    0 %
  • Woensdag
    16° / 2°
    0 %
  • Donderdag
    19° / 3°
    0 %
Meer weer