'Boodschap aan Hansen: niet praten maar doen'

Brussel ligt deze weken vaak onder een grijze wolkendeken. Vooral op de dag na Trumps comeback. Mijn krantenman aan het Robert Schumanplein gaf die ochtend meteen al zijn oordeel: 'De wereld gaat erop achteruit.'

%27Boodschap+aan+Hansen%3A+niet+praten+maar+doen%27
© Dirk Hol

Nu is het december en mag de nieuwe Europese Commissie aan de bak. Na weken politiek theater in het Europees Parlement. Het had geen dag langer mogen duren. Met oorlogen in Oekraïne, het Midden-Oosten en Afrika lijkt de vergelijking met de jaren dertig al achterhaald.

Volgens NRC staat Trump voor 'autocratisch kapitalisme'. Hij gaat bijvoorbeeld niets doen voor het klimaat. Politieke trends in de Verenigde Staten (VS) waaien altijd over naar Europa. Het momentum van het klimaat als politiek thema lijkt dus voorbij. Scholieren klimaatstaken niet meer op vrijdagen. Economie krijgt prioriteit. Want ten opzichte van de VS en China boert Europa achteruit.

Maar dat houdt niet in dat het klimaat niet meer verandert. Meer dan ooit hebben we kennis en innovatie nodig. Het bedrijfsleven moet die kar trekken. Het eerste huiswerk voor de nieuwe Europese Commissie is een samenhangende begroting maken die al die zaken waarborgt: dus veiligheid, economie, klimaat en voedsel. Het voorstel voor 2028-2035 komt in juni. EU-landbouwcommissaris Christophe Hansen moet in zijn landbouwvisie alle belangen verenigen. Hij krijgt er honderd dagen voor en werkt hiervoor samen met zijn collega's, zoals de Eurocommissaris voor handel Maros Sefcovic.

Voor ons is de opdracht om het nieuwe landbouwbeleid bestand te maken tegen de vele problemen

Klaas Johan Osinga, beleidsspecialist bij het team Internationaal van LTO

Nu is van de huidige EU-begroting 30 procent bestemd voor landbouw en 30 procent voor regionaal beleid. Volgens de Financial Times, vaak goed geïnformeerd, ligt er in Brussel een plan klaar om de 'cohesiefondsen' te gebruiken voor investeringen in defensie en veiligheid. Ik verwacht dat nettobetalers aan de EU-begroting, zoals Nederland, dit plan omarmen. Onze regering wil immers korten op de jaarlijkse afdracht aan Brussel en wil niet nog meer Europees schuldpapier. Landbouw blijft in dat plan nog buiten schot. Maar de provincies zullen niet blij zijn, dus maak je maar klaar voor discussie.

Voor ons is ondertussen de opdracht om het nieuwe landbouwbeleid bestand te maken tegen de vele problemen. Alleen al de toetreding van Oekraïne tot de EU maakt het huidige systeem onbetaalbaar. Dat betekent niet langer blijven hangen in vergezichten en abstracte doelen. Het beleid moet boeren en tuinders helpen om nu concrete stappen te zetten. Dat betekent vooral minder regels voor hoe iets moet, maar focus op het halen van praktische doelen op het bedrijf. Niet praten, maar doen, is de boodschap aan de nieuwe Europese Commissie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer