Vitens betaalt premie voor gebruik spotsprayer bij onkruidbestrijding

Drinkwaterbedrijf Vitens gaat boeren in Overijssel en Gelderland een premie betalen als zij gebruik gaan maken van een spotsprayer bij het bestrijden van onkruid. Zo wil het bedrijf het risico verkleinen dat er te veel gewasbeschermingsmiddelen in het grondwater komen. De regeling geldt voor alle boeren in beide provincies die in een grondwaterbeschermingsgebied van Vitens werken.

Vitens+betaalt+premie+voor+gebruik+spotsprayer+bij+onkruidbestrijding
© Jan Stads

Bijna alle wingebieden van Vitens liggen in agrarisch gebied. Het bedrijf vindt het daarom belangrijk om agrariërs te stimuleren om zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Gebruik van een spotsprayer zou in vergelijking met gebruikelijke methoden een reductie van 90 procent aan gewasbeschermingsmiddelen kunnen opleveren.

Vitens betaalt een premie van 25 euro per hectare, die de loonwerkers verrekenen in de prijs aan de boer. Het zijn de loonwerkbedrijven die de premie bij het drinkwaterbedrijf incasseren, zodat de agrariër er geen extra administratie aan heeft. Extra voordeel is dat een spotsprayer inzetten een punt oplevert voor het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Op de website van Vitens kunnen agrariërs ongeveer twintig loonwerkbedrijven vinden waar het drinkwaterbedrijf afspraken mee heeft gemaakt. Boeren kunnen daaruit zelf een loonwerker kiezen.


Terugverdienen

Het drinkwaterbedrijf vergoedt met die 25 euro naar eigen berekening de helft van de extra kosten die een spotsprayer met zich meebrengt. De andere helft kan de boer volgens Vitens terugverdienen doordat minder chemie wordt gebruikt, wat zich zou moeten vertalen in een lagere prijs van de loonwerker. Hoeveel boeren er in Vitens' wingebieden zitten, weet het bedrijf niet precies.

Het project is een vervolg van een pilot die vorig jaar werd gehouden. Voorlopig geldt de regeling twee jaar. Zowel veehouders als akkerbouwers in grondwaterbeschermingsgebieden van Vitens kunnen eraan meedoen. Er is nu gekozen voor Overijssel en Gelderland omdat daar al structureel te weinig water is volgens Vitens. Alle drinkwaterbronnen staan daar onder druk, stelt een woordvoerder van het bedrijf.

De actie van Vitens is vooral bedoeld voor de verre toekomst. Het water dat nu wordt opgepompt, is vijftig tot honderd jaar geleden naar de bodem gezakt. Het schonere grondwater dat Vitens nu hoopt te bereiken, wordt dus pas over vele decennia opgepompt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    15° / 0°
    0 %
  • Woensdag
    16° / 2°
    0 %
  • Donderdag
    19° / 3°
    0 %
Meer weer