Den Besten Cum Laude Award voor Arcadiaboerderij en Vlielander Bunkerkazen

Vof Van Dieijen van de Arcadiaboerderij in het Zuid-Hollandse Bodegraven is de winnaar van Den Besten Cum Laude Kaas 2025. In de categorie zachte kaas gaat de gouden melkbus met de grote oren naar Vlielander Bunkerkazen.

Den+Besten+Cum+Laude+Award+voor+Arcadiaboerderij+en+Vlielander+Bunkerkazen
© Arcadiaboerderij

De Arcadiaboerderij won de award met de oude kaas. Het bedrijf heeft een lange staat van dienst als het gaat om kaasmaken. De vierde generatie Van Dieijen beheert de boerderij nu. Het bedrijf doet al een groot aantal jaren mee aan de wedstrijd voor boerenkaasmakers, maar valt dit jaar voor het eerst in de prijzen. 'Dit hadden we niet verwacht. Aan jongere kaas zit toch vaak een iets frissere smaak', zegt kaasmaker Pim Stolvoort.

Samen met een team runt Stolvoort de kaasmakerij. Die werd in 2016 vernieuwd en sinds die tijd is hard gewerkt aan de receptuur van de kaas. In de kaasmakerij wordt wekelijks de melk van de 450 koeien verwerkt. Naast Goudse kaas wordt daarvan ook blauwschimmelkaas (Arcadia blauw) en witte meikaas gemaakt. Twee weken na de productie verhuizen de kazen naar verschillende groothandelaren. In de eigen pakhuizen rijpen de kazen naar jong, jong belegen of oud.

Voor de wedstrijd stuurde de Arcadiaboerderij meerdere soorten kaas in. De oude kaas waarmee de Den Besten Cum Laude Award is gewonnen, rijpte bij Anker Kaas. 'Dit is een pluim op ons werk', reageert Stolvoort trots. Om dat te vieren, organiseert Arcadiaboerderij op 21 april, tweede paasdag, een open dag.


Kaas van Vlieland

De Den Besten Cum Laude Aachte kaas gaat naar de blauwschimmelkaas van Vlielander Bunkerkazen. In 2020 en 2022 werd deze ook al onderscheiden. Toen met met een bronzen medaille. De kazen worden niet op het Friese Vlieland gemaakt, maar rijpen er wel. In een voormalige drinkwaterbunker diep onder de grond, in het hoogste duin van Vlieland. Vlielander Bunkerkazen is het bedrijf van Nils Koster die de bunker sinds 2015 in gebruik heeft.

Het bedrijf maakt drie soorten blauwschimmelkaas. Bunker Blauw wordt gemaakt van biologische koemelk, Nylander Bunker blauw van melk van Jersey-koeien van De Nylander in Workum en Bunker Blauw geit van geitenmelk die wordt geleverd door Eko-Holland. De melk voor de blauwschimmelkazen wordt geënt met een mix van melkzuurbacteriën, gisten en blauwschimmel. De kazen worden handmatig gezouten. Het bijzondere microklimaat in de bunker doet de rest.


Competitie met vierhonderd kazen

Voor de boerenkaascompetitie werden in totaal zo'n vierhonderd kazen ingezonden. In de categorie Jong belegen (6 tot 10 weken oud) was er platina voor de inzending van Kaasmakerij Overbeek in het Utrechtse Benschop. Goud scoorden de Zuid-Hollandse kazen van Verhoef Dairy Farm in Nieuwerbrug aan de Rijn en maatschap Boer Brouwer de Koning in Stolwijk.

In de categorie Belegen (16 tot 26 weken) ging de eveens Zuid-Hollandse kaasboerderij Onderwater in Zoeterwoude met een platina medaille naar huis. Voor Rotteveel Boerenkaas in Nieuwerbrug was er een gouden medaille. Voor hun Boerenkaas (16 tot 26 weken) kregen Kaasboerderij Vosseburch in Langeraar en maatschap Looijen in Hoornaar een medaille voor eerste soort. Die werd ook uitgereikt in de andere categoriën kaas, waar ook zilveren en bronzen vermeldingen waren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    13° / 6°
    0 %
  • Dinsdag
    15° / 1°
    10 %
  • Woensdag
    17° / 2°
    10 %
Meer weer