Glastuinbouw heeft komende jaren geen extra ruimte nodig

In de schets naar de ruimtelijke koers van de glastuinbouw richting 2040 voorziet Glastuinbouw Nederland geen uitbreiding van het areaal voor glasgroenten en siergewassen onder glas ten opzichte van de 9.000 hectare die daar nu voor wordt gebruikt.

Glastuinbouw+heeft+komende+jaren+geen+extra+ruimte+nodig
© Vidiphoto

Glastuinbouw Nederland presenteerde onlangs de ruimtelijke visie 'Omgeving: Ruimte voor circulaire glastuinbouw in 2040'. Rode draad daarin is de ontwikkeling naar een circulaire glastuinbouw. Dat vraagt volgens de belangenorganisatie weliswaar ruimte, maar efficiënt, slim en intensief ruimtegebruik levert uiteindelijk ook ruimte op.

De ambitie van Glastuinbouw Nederland is dat de teelt van groenten, fruit, bloemen, planten, algen en andere assimilerende organismen in 2040 in kassen zal plaatsvinden in toekomstbestendige glastuinbouwgebieden. Deze gebieden versterken in 2040 hun positie in het ruimtelijk landschap van Nederland. Dit houdt in dat ze aansluiten bij maatschappelijke opgaven zoals circulariteit, duurzaamheid, bodem, water en verwevenheid met de omgeving.

De visie schetst de ruimtelijke koers van de glastuinbouw naar 2040. Glastuinbouw Nederland voorziet een stabiel areaal als randvoorwaarde voor het cluster, voor innovatie en maatschappelijke meerwaarde. Bescherming van clustergebieden en ontwikkelingsperspectief voor solitaire locaties acht de organisatie daarom noodzakelijk.


Degelijk regionaal beleid

Ook zijn volgens Glastuinbouw Nederland moedige keuzes nodig voor gebieden en locaties om toekomstperspectief voor de sector te ontwikkelen. Dat vraagt om inzet van instrumentarium, bijvoorbeeld om bedrijven vanuit transitiegebieden naar concentratiegebieden te verplaatsen. Om het ondernemers- en investeringsklimaat voor telers te verbeteren, is een degelijk regionaal beleid een voorwaarde.

Glastuinbouw Nederland vindt dat de komende jaren wet- en regelgeving moet worden bijgesteld om circulaire toepassingen mogelijk te maken en te stimuleren. Door bestaande en nieuwe teelten te intensiveren, ontstaat ruimte voor maatschappelijke oplossingen in glastuinbouwgebieden en daarbuiten. Op deze manier kan de circulaire glastuinbouw in 2040 volgens Glastuinbouw Nederland de verbinding houden met de maatschappij, bijdragen aan de brede welvaart en aan het landschap.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    13° / 6°
    20 %
  • Maandag
    10° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 6°
    90 %
Meer weer