Aardbeiensector moet aan de slag met energie, weerbare teelt en afzet

Hogere kosten voor energie en arbeid, grotere teeltrisico's door afbouw van het gebruik van chemische middelen en de dalende consumptie onder jongeren zijn de grootste zorgen voor de aardbeienteelt in Nederland. Tijdens de Aardbeiendag 2025 woensdag in het Brabantse Den Bosch bleek dat de sector hard werkt aan alle uitdagingen.

Aardbeiensector+moet+aan+de+slag+met+energie%2C+weerbare+teelt+en+afzet
© Niels van der Boom

'Voor telers is de transitie naar volledig energieneutraal vooral financieel een hoofdpijndossier', vindt voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland. 'Verder is de stap naar 100 procent groen geteelde producten wellicht de grootste uitdaging. Maar bovenal is het van belang dat de consumptie op niveau blijft. Daarom zijn we blij met de aankondiging van een collectieve promotiecampagne voor zachtfruit, waarin aardbeien een belangrijke positie innemen.'

Bom-Lemstra opende woensdag de Aardbeiendag 2025 georganiseerd door Glastuinbouw Nederland, ZLTO en adviesorganisatie Delphy in de Brabanthallen in Den Bosch. Het jaarlijkse evenement met een uitgebreid inhoudelijk programma en een goed bezette beursvloer werd bezocht door achthonderd belangstellenden. De voorzitter van Glastuinbouw Nederland spreekt over een sector die ambities toont, strijdbaar is, hard werkt aan uitdagingen en aan de samenleving laat zien welke bijdrage de glastuinbouw levert aan de Nederlandse samenleving.


Gunstige balans vraag en aanbod

In vier inhoudelijke sessie werden de bezoekers van de Aardbeiendag 2025 bijgepraat over marktperspectief, ondernemerschap, de weerbare teelt en gewasinnovaties. Over de afzet van aardbeien zeggen marktspecialisten dat de vooruitzichten positief zijn vanwege een gunstige balans tussen vraag en aanbod. Wel is het vooral van belang dat ook jongeren genoeg aardbeien blijven eten. Daar is dan ook de promotiecampagne, die komend jaar begint, op gericht.

Voor wat betreft de visie op ondernemerschap in de toekomst vertelt aardbeienteler Jan van Genderen van het grote bedrijf Royal Berry in het Gelderse Bemmel dat volgens hem schaalvergroting een must is. Hij gaat ervan uit dat binnen enkele jaren 80 tot 90 procent van de Nederlandse aardbeien afkomstig is van maar een paar producenten. Matthijs Jasperse van adviesbureau Florpartners schetst aansluitend de verandering van onderdanige tuinders naar zelfverzekerde ondernemers. 'Bedrijven met vakmannen aan het roer veranderen in ondernemingen die niet meer van één persoon afhankelijk zijn.'


Ervaring opdoen met groene middelen

Bom-Lemstra noemt de overgang naar een 100 procent groene teelt de grootste uitdaging ook voor de aardbeiensector. Gewasbeschermingsadviseurs wijzen op de mogelijkheden die er al zijn om biologische bestrijders en groene middelen te gebruiken. Volgens Stefan van Heist van Bayer Crop Science is het van belang dat ook aardbeientelers op tijd ervaring opdoen met alternatieven voor de chemie. 'De inzet van groene middelen is vaak complex en vergt een andere bestrijdingsstrategie. Wacht niet tot het laatst om daarop over te stappen', luidt zijn advies.

Nieuwe ontwikkelingen in de teelt van aardbeien hebben onder meer betrekking op veredeling en vermeerdering van aardbeien uit zaad en op de energietransitie. Voor de commerciële teelt zijn de eerste F1-hybride rassen beschikbaar. Afhankelijk van het niveau van deze rassen kan deze ontwikkeling snel gaan. Om de warmtebehoefte in de kasteelt van aardbeien te beperken, wordt veel geëxperimenteerd met intensiever schermen. Deze koudere teelt vraagt vervolgens om maatregelen voor ontvochtiging in de kassen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    5° / 1°
    40 %
  • Zaterdag
    3° / -1°
    10 %
  • Zondag
    5° / 0°
    10 %
Meer weer