Glastuinders zijn tegen bijmengverplichting voor groen gas
Het verplicht toevoegen van groen gas aan aardgas kan vanaf 2026 de energietransitie in de gebouwde omgeving fors versnellen. Deze bijmengverplichting helpt de landbouwsector te investeren in verduurzaming, maar dat geldt niet voor de glastuinbouw. Samen met de beprijzingsmaatregelen ETS-2 leidt de bijmengverplichting tot een forse lastenverzwaring, stellen Glastuinbouw Nederland en LTO.
De belangenbehartigers roepen daarom op de bijmengverplichting vanaf 1 januari 2026 in te voeren, maar zonder de glastuinbouw. Want vanaf dit jaar krijgen glastuinders te maken met een fors hogere energierekening vanwege de inwerkingtreding van de Wet fiscale maatregelen.
Daarnaast spelen de beprijzingsmaatregelen ETS-2 voor bedrijven die niet in het Europese handelssysteem ETS-1 zitten. Volgens Glastuinbouw Nederland gaat ETS-2 in 2030 voor een 10 tot 15 cent hogere prijs per kuub gas zorgen. Voor de bijmengverplichting schat de organisatie in dat de kosten kunnen oplopen tot 12 cent per extra kuub gas.
Overbeprijzing
Overigens is de glastuinbouwsector niet principieel tegen de bijmengverplichting en ETS-2, maar is het punt vooral dat telers zich zorgen maken over overbeprijzing. Glastuinbouw Nederland stelt dat deze maatregelen samen leiden tot een heffing van 200 euro per ton CO2-equivalenten. Uit onderzoek blijkt dat dit twee keer zo hoog is als nodig om de klimaatdoelen van de glastuinbouw te halen.
In deze studie in opdracht van de regering werd geconstateerd dat de sectorale CO2-heffing en nieuwe energiebelasting al ruim voldoende zijn om de klimaatambities te halen. Glastuinbouw Nederland erkent het belang van de bijmengverplichting voor veehouders en bedrijven die willen verduurzamen.
Daarom stelt de organisatie voor de bijmengverplichting zo snel mogelijk in te voeren voor enkel de ETS-2-sectoren. Dat betekent dat een deel van de glastuinbouw wordt bevroren totdat is besloten of de sector onder ETS-2 valt. De tweede optie is het uitzonderen van glastuinbouw en het verspreiden van de taakstelling over andere sectoren.
Glastuinbouw Nederland meldt verder dat er momenteel een traject loopt tussen Eneco en de Nederlandse Emissieautoriteit. Daarin wordt onderzocht of uitsluiting van de glastuinbouw van ETS-2, en in het verlengde daarvan mogelijk de bijmengverplichting met onder meer een verbeterde tuindersverklaring, uitvoerbaar is.
Glastuinbouw Nederland en LTO roepen de regering op het voorstel van de tuindersverklaring met de sector nader uit te werken. Doel is dus om ETS-2 en de bijmengverplichting op een werkbare en betaalbare manier in te voeren, uitgezonderd de glastuinbouw.
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6155R AP FH PTO
2022, P.O.A.
-
Valtra N 175 direct met RKT- GPS
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6145R AP FH PTO
2016, € 82.500
-
Case IH PUMA 160 CVX
2014, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Dinsdag3° / 0°10 %
-
Woensdag5° / -1°50 %
-
Donderdag7° / 2°70 %