'Arbeidsmigranten blijven hard nodig'
Vanuit politiek en samenleving wordt kritisch gekeken naar de inzet van arbeidsmigranten. Om die reden liggen sectoren als de vleesverwerkende industrie, transport en logistiek, bouw, distributie en land- en tuinbouw onder een vergrootglas.
Ook de glastuinbouw kan op kritiek rekenen. De sector is wereldwijd koploper op het gebied van innovatie en kenmerkt zich door veel seizoenswerk en arbeidspieken. We willen die koploperspositie graag behouden. Door krapte op de arbeidsmarkt zijn arbeidsmigranten daarvoor onontbeerlijk.
We doen ons best om werken in de kas aantrekkelijk te maken voor mensen uit eigen land. Zo bieden bedrijven vaker deeltijdbanen aan en werkmogelijkheden voor zzp’ers. Ook proberen we passend werk te bieden aan herintreders, gepensioneerden, statushouders, mensen met een ondersteuningsbehoefte en uitkeringsgerechtigden. Voorwaarde is dan wel dat de overheid zorgt dat werken lonend blijft.
Daarnaast zetten we als glastuinbouw al jaren in op robotisering en automatisering. In ons vernieuwde visiedocument Arbeid staat dat we die ontwikkeling willen versnellen om in 2050 tot vrijwel autonoom telen te komen. Dat heeft twee voordelen: er zijn minder productiemedewerkers nodig en tegelijkertijd ontstaan nieuwe functies rond bediening en onderhoud van robots en apparatuur. Maar ook op het gebied van management, IT, data, marketing, verkoop, finance en HRM verwacht ik de komende jaren steeds meer aantrekkelijke functies.
Er ontstaan nieuwe functies rond bediening en onderhoud van robots
Zo lang de transitie naar autonoom telen duurt, zullen we als glastuinbouw arbeidsmigranten nodig hebben voor met name oogst- en productiewerk. Ook daarna blijft er volop werkaanbod in de sector, maar veelal in andere functies. Dat hebben we minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ook kunnen uitleggen. Hij bracht onlangs een werkbezoek aan twee glastuinbouwbedrijven in Drenthe en kon daar zien hoe ondernemers op hun eigen erf voor goede en betaalbare huisvesting zorgen.
Niet alleen in Drenthe, ook elders (bijvoorbeeld in de Bommelerwaard) hebben ondernemers huisvesting van arbeidsmigranten prima georganiseerd. Helaas zijn er ook gemeenten die met beperkingen of verboden komen.
Vaak spelen bezwaren van omwonenden daarbij een rol. Zij voeren bijvoorbeeld argumenten aan die met verkeersveiligheid hebben te maken of met het aantal arbeidsmigranten dat in een dorp of gemeente woonruimte wordt aangeboden. Daarom zijn we blij dat het kabinet in het regeerprogramma heeft opgenomen dat provincies en gemeenten meer ruimte moeten laten voor huisvesting op het eigen erf.
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lely Splendimo 900M
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 6480 T2 Dyna-6
2007, P.O.A.
-
Case IH PUMA 260 CVX AFS CONNECT
Gebruikt, P.O.A.
-
Hemach Rubberschuif vast driepunt 2,25 m
Gebruikt, € 685
Vacatures
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag9° / 8°50 %
-
Zondag9° / 6°95 %
-
Maandag8° / 4°90 %