Overheid neemt extra maatregelen voor betere waterkwaliteit in tuinbouwgebieden
De ministers Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) en Femke Wiersma van LVVN gaan extra maatregelen nemen om de waterkwaliteit in glastuinbouwgebieden te verbeteren. De normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen zorgen er momenteel voor dat de doelen van de Kaderrichtlijn Water moeilijker kunnen worden behaald en belemmeren de verduurzaming van de glastuinbouw.

Dat meldt Glastuinbouw Nederland na een bijeenkomst van het Bestuurlijk Overleg Kaderrichtlijn Water (BO KRW). Op de agenda stond een lange lijst met maatregelen die door verschillende partijen worden opgepakt. Volgens Stijn van Boxmeer, initiatiefnemer van de agendering en hoogheemraad van Delfland, is het van belang dat er haast wordt gemaakt met het verhelpen van lekkages en dichtmaken van de kassen.
'Deze set aan extra maatregelen is samen met een groot aantal partijen tot stand gekomen om zo de 'license to operate' van de glastuinbouw te behouden. Vanuit het waterschap gaan we extra scherp zijn op het daadwerkelijk dicht zijn van de emissieloze kas. Om lekkages te verhelpen en normoverschrijdingen te stoppen, is extra aandacht van ondernemers nodig', benadrukt Van Boxmeer.
Eisen aan schonere teelt
Verder is tijdens de BO KRW-bijeenkomst een oproep gedaan richting handelspartijen om eisen te stellen aan de manier waarop de producten schoner worden geteeld. Glastuinbouw Nederland betrekt ketenpartijen erbij en wijst tuinders op concrete maatregelen om te voorkomen dat meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen weglekken.
Daarnaast roept de belangenbehartiger op tot een nog grootschaligere inzet van watercoaches. Zij hebben de kennis om tuinders te adviseren over hoe ze zwakke schakels in de kas kunnen verhelpen. De coördinatie van de uitwerking en uitvoering van de maatregelen ligt bij het Platform Duurzame Glastuinbouw.
De glastuinbouw heeft zich tot doel gesteld om nagenoeg nulemissies van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten in 2027 te behalen. Volgens Glastuinbouw Nederland zijn er nog flinke inspanningen van tuinders nodig om dit te realiseren. 'Overheden hebben een belangrijke rol om te zorgen voor adequate wetgeving en erop toe te zien dat deze wordt nageleefd.'
Wetswijzigingen
Het ministerie van I&W heeft onlangs diverse wetswijzigingen in gang gezet. Die zijn er onder andere op gericht om waterschappen en omgevingsdiensten te helpen bij efficiënter toezicht. Zij kunnen daardoor een groter aantal bedrijven controleren op naleving van de milieuregelgeving.
Op de lijst van maatregelen staat ook dat waterschappen gemeten normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen sneller gaan terugkoppelen. Op die manier kunnen tuinders de oorzaak van die overschrijdingen ook sneller achterhalen en wegnemen.
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Walker MT25I-32
2018, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z370R ELECTRIC (BV) #692160
Gebruikt, P.O.A.
-
Kubota M6060
2016, P.O.A.
-
Kuhn FC313-F frontmaaier
Gebruikt, P.O.A.
Weer
-
Woensdag14° / 9°10 %
-
Donderdag13° / 8°25 %
-
Vrijdag13° / 7°35 %