LTO: 'Slim transitiebeleid moet opbrengstrisico's beperken'

Er dreigt een situatie waarbij er te veel chemische gewasbeschermingsmiddelen verdwijnen en daarvoor te weinig groene gewasbeschermingsmiddelen als alternatief in de plaats komen. 'Dat gaat uiteindelijk ten koste van de voedselzekerheid', waarschuwt LTO-bestuurder Dirk Jan Beuling.

LTO%3A+%27Slim+transitiebeleid+moet+opbrengstrisico%27s+beperken%27
© Marcel Berendsen

'Slechts 25 procent van de chemische werkzame stoffen overleeft momenteel de Europese herregistratie. Verder bestaat de kans dat we middelen verliezen vanwege normoverschrijdingen in oppervlaktewater. Daar komt bij dat de ontwikkeling van groene middelen nog steeds tegenvalt', zegt Beuling, Hij schetste onlangs tijdens een sectoravond van LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroenten in het Groningse Vlagtwedde de situatie wat betreft gewasbescherming.

De LTO-bestuurder spreekt over krachtenvelden met behalve het krimpende middelenpakket ook de maatschappelijke discussie over het gebruik van chemische middelen, de zorgen over de volksgezondheid en de eisen van de markt. 'Daarnaast hebben we te maken met klimaatverandering en daardoor met weersextremen en een toenemende druk van ziekten en plagen. Als akkerbouwers merken we dat aan de problemen met phytophthora in aardappelen en valse meeldauw in uien.'

Om de opbrengstrisico's en de gevolgen voor de voedselzekerheid te beperken, pleit Beuling voor slim transitiebeleid. Dat houdt volgens hem in dat het pakket chemische middelen op een verantwoorde manier wordt afgebouwd. Verder benadrukt de LTO-bestuurder dat de ontwikkeling en toelating van groene middelen nog meer moeten worden gestimuleerd. Ook daarop moet het slimme beleid zijn gericht.


Normoverschrijdende stoffen

Aan de akkerbouwers in Vlagtwedde geeft Beuling mee dat ze zelf ook invloed hebben op de beschikbaarheid van middelen. Hij wijst onder meer op de lijst van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) met normoverschrijdende stoffen. Middelen die deze stoffen bevatten, kunnen voor herbeoordeling in aanmerking komen en daarbij extra beperkingen opgelegd krijgen.

'Hier zitten middelen bij die belangrijk zijn voor de akkerbouw. Let op bij het gebruik ervan', benadrukt de LTO-bestuurder. 'We werken als LTO onder andere met de waterschappen aan de verbetering van de waterkwaliteit en vragen om gebiedsgerichte terugkoppeling als stoffen gevonden worden in oppervlaktewater. Gelukkig neemt het aantal normoverschrijdingen af, maar ze zijn er nog wel. We moeten ons daarvan bewust zijn en blijven streven naar nulemissie.'


Meer capaciteit op handhaving

Volgens Beuling blijft LTO inzetten op lobby voor nieuwe veredelingstechnieken in Europa. Verder streeft de organisatie naar de invoering van de Milieu-indicator Gewasbescherming (MIG). Dit is een instrument om de milieu-impact van een teelt objectief te berekenen en biedt ook de mogelijkheid om bedrijven en sectoren met elkaar te vergelijken en te beoordelen waar verbeteringen mogelijk zijn. Verder pleit LTO bij de overheid voor meer capaciteit op de handhaving van teeltvoorschriften.

Als het gaat om de collectieve aanpak van een belangrijk knelpunt, dan kijkt Beuling met een goed gevoel terug op het functioneren van de Taskforce Phytophthora het afgelopen jaar. Dit breedgedragen initiatief vanuit de aardappelsector heeft geresulteerd in een effectief bestrijdingsadvies en aangescherpte teeltvoorschriften. 'Komend jaar moeten we hier een vervolg aan geven en dan bekijken wat voor de lange termijn de beste strategie is om phytophthora de baas te kunnen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 8°
    10 %
  • Vrijdag
    9° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    7° / 6°
    10 %
Meer weer