'Wil je als pluimveehouder aan de eerste of de laatste galg hangen?'

Nederland heeft een nieuw kabinet en voor landbouw zou het niet beter kunnen worden dan nu... Nou, daar denken pluimveehouders ondertussen anders over, heb ik gemerkt. En gezien de gang van zaken rond voorstellen en besluiten inzake het mestplafond en de opgave die de pluimveesector daarin weer meekrijgt, snap ik het heel goed.

%27Wil+je+als+pluimveehouder+aan+de+eerste+of+de+laatste+galg+hangen%3F%27
© Dirk Hol

Je eigen straat is schoon en opgeruimd en vervolgens moet je de 'shit' van een ander helpen opruimen. En vooral bedrijven die het toch al wat lastiger hebben (fipronil gehad, POR-rechten kwijt door overheidsbeleid of de bedrijfsovername net gedaan) zijn de klos.

Zij moeten nu met een leaseprijs gaan rekenen die 2,5 keer zo hoog is dan normaal. Want voor elke lease van honderd pluimveerechten moet voor dertien rechten de kooprijs worden betaald. En die dertien rechten krijgen ze niet want dat is de 13 procent afroming. Geen wonder dat betrokken pluimveehouders pislink zijn.

Gedane zaken nemen geen keer, maar wel kunnen we nieuwe zaken verzorgen die de pijn wegnemen. Dus zo snel mogelijk een brede opkoopregeling waardoor melkveehouders die willen stoppen ook snel kunnen en gaan stoppen. Dan kunnen we eind 2025 hopelijk constateren dat binnen de melkveesector – waar het overschot aan mestproductie vandaan komt – het probleem ook weer wordt opgelost. En dat de korting van 13 procent niet meer nodig is bij het verhandelen van pluimveerechten.

Melkveehouders en bestuurders, pak hierin jullie verantwoordelijkheid!

Kees de Jong, voorzitter vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP

Melkveehouders en bestuurders, pak hierin jullie verantwoordelijkheid! En de goed lezende pluimveehouder begrijpt: regel je rechten dit jaar nog zonder afroming of neem de laatste trein van 2025. Niemand gaat toch aan de eerste galg hangen? De laatste galg is vroeg genoeg…

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    15° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    17° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 11°
    20 %
Meer weer