Kamer weinig hoopvol over nieuwe derogatie, Wiersma ziet kansen

Landbouwminister Femke Wiersma ziet nog kans om voor 2026 een nieuwe vorm van derogatie te verkrijgen. Ze denkt genoeg wetenschappelijk bewijs te hebben om aan te tonen dat de waterkwaliteit onder derogatiebedrijven beter is. De Tweede Kamer is minder hoopvol.

Kamer+weinig+hoopvol+over+nieuwe+derogatie%2C+Wiersma+ziet+kansen
© Dirk Hol

Wiersma ziet in een nieuwe derogatie de enige echte oplossing voor de mestcrisis. Tijdens een debat over Europese landbouwonderwerpen dinsdagavond noemde ze een derogatie van groot belang voor de toekomst van agrarische familiebedrijven en de positie van Nederlandse boeren.

'Het zal juist een negatieve afwenteling betekenen als derogatie eraf gaat', aldus de bewindsvrouw. Een eerste gesprek met de verantwoordelijke EU-milieucommissaris Jessika Roswall heeft inmiddels plaatsgevonden.

De Kamer wil graag meer inhoudelijke informatie over de voortgang van de derogatieonderhandelingen en welke lidstaten nog tegenstribbelen bij een versoepeling voor Nederland. Maar die kan Wiersma niet geven. 'Die gesprekken zijn vertrouwelijk.'


Kritische brief Europese Commissie

De vorige Europese Commissie schreef vlak voor het aflopen van haar zittingstermijn een zeer kritische brief aan Wiersma over haar mestbeleid en de gevolgen daarvan voor de waterkwaliteit. De voorgenomen mestplannen van de landbouwminister, waaronder het verkleinen van de bufferstroken, werden daarin grotendeels afgeserveerd.

Kamerleden en coalitiepartners Harm Holman (NSC) en Thom van Campen (VVD) zijn mede daarom pessimistisch over het verkrijgen van een nieuwe derogatie. 'De kansen op terugkeer van de derogatie schat ik nu veel lager in dan een halfjaar geleden', verzucht Holman. Hij vreest dat de hopeloosheid onder boeren alleen maar toeneemt als er niet snel duidelijkheid komt. 'Dit kun je de boeren niet aandoen.'


Inzetten op Nitraatrichtlijn

Van Campen heeft de brief 'met bezorgdheid' gelezen en wil snel kijken naar een 'plan B'. Hij vindt dat Wiersma zich vooral moet inzetten op de herziening van de Nitraatrichtlijn en daarbij versoepelingen voor Nederland moet verkrijgen die beter aansluiten op de bodem en klimatologische omstandigheden.

De VVD'er vreest dat de onderhandelingspositie van Nederland zwakker wordt als er alleen wordt gefocust op het terugkrijgen van de derogatie. BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas is niet onder de indruk van de kritische Brusselse brief. 'Die is nog van de oude commissie, we hebben nu te maken met de nieuwe.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    8° / 3°
    85 %
  • Zaterdag
    7° / 5°
    80 %
Meer weer