Belgische suikerfabriek knijpt bietenareaal met 15 procent
De Belgische suikerfabriek Tiense Suikerraffinaderij kondigt tegen het einde van de bietencampagne aan dat het suikerbietenareaal voor komend groeiseizoen met 15 procent wordt teruggeschroefd. Concurrent Iscal wil wel hetzelfde areaal behouden, meldt de Belgische nieuwssite Vilt.be.
Volgens directeur grondstoffen Erwin Boonen van Tiense Suiker volgt het besluit op een scherpe daling van de suikerprijzen. Waar 1 ton suiker vorig jaar nog 850 euro opbracht, ligt de prijs nu rond de 600 euro per ton. 'Dit maakt het minder rendabel voor verschillende schakels in de keten om bieten te verwerken', zegt hij.
Tiense Suiker verwacht eind januari de laatste bieten te verwerken. Aanvankelijk had de suikerverwerker verwacht nu al klaar te zijn, maar een van de twee fabrieken draaide niet optimaal en het teeltrendement bleek hoger dan verwacht.
Boonen: 'We gingen uit van 75 ton per hectare, maar het gemiddelde lijkt uit te komen op 80 ton.' Ondanks dat ligt het rendement wel ver onder het vijfjarig gemiddelde en zijn ook de suikergehaltes ondermaats. 'Dat heeft te maken met het natte voorjaar, waardoor veel telers vertraging opliepen met de inzaai en het aantal groeidagen steeds minder werd.'
Iscal in 2024 al klaar
Concurrent Iscal verwerkte op 30 december al de laatste Belgische suikerbieten. Dat was zelfs eerder dan gepland. Technisch gezien verliep de campagne bij de verwerker uitstekend, maar ook Iscal verwerkte met 1,1 miljoen ton een stuk minder dan normaal (1,3 miljoen ton). Daarnaast stokte de suikeropbrengst al bij 165.000 ton. Normaal verwerkt de fabriek rond de 200.000 ton suiker per campagne.
Vanwege de dalende suikerprijs heeft Tiense Suiker voor de campagne 2025-2026 15 procent minder areaal gecontracteerd in België. 'Daarmee willen we onze bijdrage leveren om het overaanbod in Europa weer in balans te krijgen met de vraag', meldt Boonen.
Iscal heeft daarentegen juist evenveel gecontracteerd als afgelopen seizoen: 16.500 hectare. 'Als iedereen minder gaat produceren, komt er misschien weer een tekort op de markt. Daarnaast hebben we geïnvesteerd in nieuwe opslag en kunnen we de suiker wat langer bij ons houden in functie van de prijsontwikkelingen', verklaart een woordvoerder van het bedrijf.
Cosun Beet Company heeft afgelopen zomer al besloten om, vanwege de ontstane druk op de suikermarkt, het toewijzingspercentage voor 2025 te verlagen van 110 naar 100 procent. Daarmee mikt de bietenverwerker op een areaalkrimp van 8.000 hectare bieten in Nederland. Ook waarschuwde Cosun al voor een aanzienlijk lagere bietenprijs dan vorig jaar. Deze prijs maakt het concern in februari bekend.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Deutz-Fahr DX 4.30 trekker 2WD
Gebruikt, P.O.A.
-
Stiga VILLA 15 HST
Nieuw, P.O.A.
-
Overigen ONBEKEND VICON UZS-195 U-SNIJ
Gebruikt, € 750
-
John Deere Tractor 6250R (LH) #60692
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Donderdag7° / 2°70 %
-
Vrijdag8° / 2°60 %
-
Zaterdag9° / 6°65 %