Langer aanhouden kalveren niet moeilijk, wel kostbaar
Alle kalveren tot vier weken aanhouden is niet moeilijk. De stierkalveren krijgen bij Frank, Iris en Jan Hötger in het Duitse Balve dezelfde hoeveelheid melk, ruw- en krachtvoer als de vaarskalveren. Maar de kunstmelk kost 5 euro per dag per kalf.
Na een flink aantal slingerwegen om de hoogteverschillen te overbruggen, komt het melkveebedrijf van Frank, Iris en hun zoon Jan in het Duitse Balve in zicht. Bij aankomst zie je het bedrijf mooi op een heuvel liggen. Links de stal voor de melkkoeien, rechts het woonhuis en de stallen voor het jongvee met de nieuwe kalverstallen.
Sinds 1 januari 2023 mogen melkveehouders in Duitsland hun stierkalveren niet meer afleveren voordat ze minimaal 28 dagen oud zijn. In Nederland krijgen melkveehouders daar in de toekomst waarschijnlijk ook mee te maken. Dus leek het interessant de familie Hötger te vragen naar hun ervaringen met langer stierkalveren aanhouden. Volgens de familie Hötger is dat een goede maatregel. 'De kalveren zijn nu zwaarder bij het afleveren en hebben meer reserves. Ze kunnen daardoor op het vleeskalverbedrijf een betere start maken.'
Naar Nederland
De kalveren van de familie Hötger gaan onder andere naar Nederlandse vleeskalverbedrijven. Sinds de Duitse ondernemers oudere en zwaardere kalveren leveren, hebben ze via hun handelaar gehoord dat die het goed doen.
Onderlinge besmettingen hebben we niet meer en altijd frisse lucht is beter voor de longgezondheid
Wel heeft langer stierkalveren aanhouden consequenties. De dieren blijven twee weken langer op het bedrijf, dus daar is extra ruimte voor nodig. Bij Hötger was ruimte niet direct het probleem, maar toch hebben ze bijgebouwd.
De belangrijkste extra kostenposten voor langer stierkalveren aanhouden zijn de arbeids- en voerkosten. Het kost eenvoudigweg twee keer zoveel tijd omdat de kalveren geen veertien, maar 28 dagen op het bedrijf blijven.
Voeding
De stierkalveren krijgen dezelfde voeding als de vaarskalveren. Daarop wordt niet bezuinigd. Want bij de familie Hötger staat voorop dat ze een goede kwaliteit kalveren aan de vleeskalverhouder willen leveren.
Tot ze weggaan, krijgen de stierkalveren volop kunstmelk en daarnaast kalvermuesli en ruwvoer. De kunstmelk is met 5 euro per dag de grootste kostenpost. Dus de veertien dagen extra kost minimaal 70 euro aan extra voerkosten. 'We krijgen die extra kosten grotendeels vergoed bij het afleveren van de kalveren.'
Huisvesting aangepast
Op zich was er nog voldoende ruimte om de stierkalveren te huisvesten, zeggen Frank en Iris Hötger. Toch hebben ze geïnvesteerd in nieuwe huisvesting voor de kalveren tot drie maanden leeftijd. Tot halverwege 2024 stonden de kalveren tot drie maanden samen met de oudere kalveren in een grote stal. 'Dat gaf geregeld gezondheidsproblemen', zegt Iris Hötger. 'Er komen steeds nieuwe jonge kalveren in de buurt van de oudere kalveren die onder hetzelfde dak staan. Dat is niet ideaal. Vooral luchtwegziekten blijven hierdoor gemakkelijk rondgaan. Daar wilden we vanaf.'
Op zoek naar een andere oplossing bezochten de ondernemers drie melkveebedrijven die hun jongveeopfok hadden aangepakt door over te gaan naar groepshokken met een buitenklimaat. Deze buitenklimaatgroepshuisvesting is ontwikkeld door Topcalf in Nederland waarvan Ramona Berbecker-Hesse van Hofkonzept dealer is. Ze maakt op het melkveebedrijf van haar man al enkele jaren gebruik van deze huisvesting met veel frisse lucht.
'Dat bevalt goed omdat je met kleine groepen werkt en steeds opnieuw kunt beginnen in een schone omgeving. Omdat mijn eigen ervaringen zo goed zijn, durf ik het ook aan te raden', zegt Berbecker-Hesse.
De buitenklimaatstal staat zo opgesteld dat die met de rug naar de meest voorkomende windrichting staat. De zijwanden zijn helemaal dicht en het geïsoleerde dak heeft aan de voorzijde een grote oversteek. Verder is de voorzijde helemaal open. Aan de achterzijde zit bovenaan een klep die in de zomer open kan voor extra ventilatie.
De stal is verdeeld in kleine, volledig gescheiden ruimtes voor maximaal zes kalveren. 'Hier komen kalveren van vrijwel gelijke leeftijd bij elkaar en ze gaan samen op drie maanden leeftijd naar de grote stal. Daarna kun je ieder hok apart uitmesten, schoonmaken en ontsmetten en komt de volgende groep kalveren in een helemaal schone ruimte. Onderlinge besmettingen hebben we niet meer en altijd frisse lucht is beter voor de longgezondheid', constateert Berbecker-Hesse.
De ervaringen van de familie Hötger met hun nieuwe kalveropfok zijn nog pril. 'Het duurde twee jaar voordat we de vergunning rond hadden en er kwamen nog weer extra eisen bij, zoals een brandwerende muur naar de voerkeuken. Maar gezien de ervaringen op de drie bedrijven die we hebben bezocht, gaan we ervan uit dat we geen luchtwegproblemen meer hebben.'
Bedrijfsgegevens
Frank (58) Iris (57) en Jan (23) Hötger hebben een melkveehouderij met 250 koeien in het Duitse Balve. De gemiddelde productie is 12.500 kilo melk. De familie heeft 90 hectare blijvend grasland en 60 hectare mais. De ondernemers hebben geïnvesteerd in het buitenklimaat van de stallen voor de jongste kalveren. De frisse buitenlucht en de op leeftijd gescheiden groepen moeten zorgen voor een betere longgezondheid.Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Claas Arion 430 CIS
2012, P.O.A.
-
New Holland Tractor T5.95 (MG) #145089
Gebruikt, P.O.A.
-
Valmet 8800 trekker
Gebruikt, € 22.500
-
John Deere Tractor, compact 4066R (WD) #274711
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Vrijdag3° / -1°10 %
-
Zaterdag4° / -2°5 %
-
Zondag4° / -3°5 %