Wiersma zet via omweg rem op kalverimport uit Ierland

Landbouwminister Femke Wiersma gaat het lastiger maken om kalveren uit Ierland en sommige andere Europese landen te importeren. Daarmee voldoet ze aan de wens van de meerderheid van de Tweede Kamer.

Wiersma+zet+via+omweg+rem+op+kalverimport+uit+Ierland
© Job Hiddink

De Tweede Kamer stemde vorig jaar februari in met een motie van Pieter Grinwis (ChristenUnie) en toenmalig Kamerlid Tjeerd de Groot (D66). De motie vraagt onder meer om de Nederlandse kalverhouderij in balans te brengen met de omvang van de Nederlandse melkveehouderij. Hoe die balans eruit moet zien, is door de minister op papier gezet.

Op dit moment wordt ongeveer de helft van de kalveren geïmporteerd, voornamelijk uit Duitsland (69 procent) en Ierland (11 procent). Het verminderen van import van kalveren levert volgens de minister een directe bijdrage aan het in balans brengen van de Nederlandse kalverhouderij. De mogelijkheden hiertoe zijn wel beperkt, zo blijkt.


In de Europese Unie is sprake van vrij verkeer van goederen en diensten en het is voor Nederland niet mogelijk om zelfstandig de import van kalveren uit een van de andere lidstaten te verbieden of om wettelijk vast te leggen dat de kalversector alleen in Nederland geboren kalveren mag afnemen.

Wiersma is voorstander van het beperken van veetransporten over lange afstanden. Eind 2023 heeft de Europese Commissie een voorstel tot herziening van de Transportverordening gepubliceerd, waarin strengere eisen voor dierenwelzijn tijdens het vervoer worden vastgelegd. Een beperking van de import van ongespeende kalveren uit andere lidstaten is een mogelijk gevolg hiervan. De onderhandelingen hierover lopen nog in Europa. Het is volgens de minister nog onduidelijk wat de uitkomst zal zijn.


Ziektevrijstatus

Om toch grip te krijgen op de import, richt de minister zich nu op een ziektevrijstatus. Wiersma zet nu in op het verkrijgen van een Europese ziektevrijstatus voor Infectieuze Boviene Rhinotracheïtis (IBR) en Boviene Virus Diarree (BVD) voor Nederland. Ze start daarvoor een met een nationaal bestrijdingsprogramma.

Zodra de Europese Commissie dat bestrijdingsprogramma heeft goedgekeurd, wordt de import van kalveren uit landen zonder goedgekeurd bestrijdingsprogramma of vrijstatus moeilijker. Dit betekent dat de import van kalveren uit bijvoorbeeld Ierland alleen mogelijk is als is aangetoond dat deze dieren IBR-vrij zijn.

Denemarken, Duitsland en Tsjechië hebben een Europese ziektevrijstatus voor IBR. België en Luxemburg hebben een door de Europese Commissie goedgekeurd bestrijdingsprogramma voor IBR. Denemarken en delen van Duitsland hebben een Europese ziektevrijstatus voor BVD. Andere delen van Duitsland en Ierland hebben een door de Europese Commissie goedgekeurd bestrijdingsprogramma voor BVD.

Belang bij balans

Melkveehouders hebben er belang bij dat de kalverhouderij alle kalveren, die niet op het melkveebedrijf kunnen worden ingezet, overneemt tegen een goede prijs, schrijft Wiersma. 'Een goed functionerende kalverhouderijketen dient daarmee mede de belangen van de melkveehouderij.'

Maatregelen die leiden tot een omvangbeperking van de kalverhouderij in Nederland, kunnen de milieudruk van de sector verlagen, erkent de minister. Maar ze kunnen volgens haar ook leiden tot het vervallen van de afnamegarantie van Nederlandse kalveren binnen Nederland, zodat kalveren van de Nederlandse melkveehouderij moeten worden geëxporteerd. Dat noemt zij onwenselijk. Ze doet ook geen uitspraken over een gewenste omvang of een mogelijke omvangbeperking van de kalversector.


Dierwaardigheid

Het kabinet werkt daarnaast aan het invullen van maatregelen voor een dierwaardige veehouderij in 2040. Uiterlijk 1 juli 2025 zal de algemene maatregel van bestuur (AMvB) bij het parlement worden voorgehangen die ook over de melkveehouderij en de kalverhouderij gaat. Wiersma waarschuwt daarbij voor ongewenste neveneffecten.

'Door in Nederland hogere eisen te stellen dan de Europese eisen, zou het economisch minder aantrekkelijk kunnen zijn om kalveren te importeren en zou het zelfs aantrekkelijker kunnen zijn om kalveren te exporteren. Dit laatste is niet in het belang van de Nederlandse melkveehouderij en vanwege de extra benodigde transportbewegingen ook niet in het belang van het kalf. Bij de uitwerking van de AMvB zal nadrukkelijk moeten worden gekeken naar deze aspecten', schrijft de minister.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    3° / -1°
    10 %
  • Zondag
    5° / 0°
    10 %
  • Maandag
    3° / 0°
    5 %
Meer weer