Kalverboer in tranen na zware dwangsom voor drugsafval in mest
'Ik ben geen overtreder, maar slachtoffer', zei kalverboer John Staes uit Baarle-Nassau tussen zijn tranen door bij de Raad van State. 'Mijn bedrijf, waar ik jarenlang voor heb gewerkt, staat op instorten.'
Volgens zijn advocaat is dat een reëel gevaar nu hij een dwangsom van 150.000 euro heeft gekregen van de gemeente Baarle-Nassau. Vindt de gemeente weer drugsresten in mest afkomstig van zijn bedrijf, dan wordt de dwangsom meteen omgezet in een boete.
De advocaat eiste schorsing van de dwangsom. Want een ongeluk zit in een klein hoekje. Kwaadwillenden kunnen hem makkelijk met een dumping van drugsafval in zijn mest zwaar in de problemen brengen. Volgens de advocaat is dat ook gebeurd met de met drugsafval vermengde mest die leidde tot de dwangsom. De kalverboer moet bovendien binnenkort weer mest uitrijden.
Verdienmodel
Een akker van Staes werd na een anonieme tip onderzocht en daaruit kwamen resten drugsafval aan het licht. De vondst leidde uiteindelijk tot de Operatie Duizendschoon waarbij alle 20 akkers in de gemeente werden onderzocht. Op drie akkers werden drugsresten gevonden die daar via mest waren uitgereden. Waaronder een akker van Staes.
Het verwijt van de gemeente aan Staes is dat hij niet goed heeft toegezien op het uitrijden van zijn mest door loonwerkers. Daarom wordt hij als mede-overtreder gezien. Loonwerkers worden door de gemeente ook uitdrukkelijk in de gaten gehouden. De woordvoerder van de gemeente maakte bekend dat een inval bij loonwerkers wordt overwogen en dat alle mesttransporten nog meer gevolgd gaan worden.
'Er zijn veel schimmige constructies en er is veel criminaliteit in Brabant', stelde de gemeentewoordvoerder. 'Uit betrouwbare bron weten we van een verdienmodel met een prijs van 30 euro per vierkante meter illegaal uitgereden mest en 50 euro voor het uitrijden van mest vermengd met drugsafval.'
'Ik onderken dit probleem in Brabant', reageerde de advocaat van Staes. 'Maar ik zie niet in waarom de dwangsom voor hem zo hoog moet zijn met alle gevolgen voor zijn bedrijf.' Volgens de gemeentewoordvoerder komt dat door de ernst van de situatie en bij de kalverboer was jaren eerder ook al drugsafval in zijn mestkelder aangetroffen. Dat telt mee.
Bemonstering
De gemeente denkt dat de mest vlak voor het uitrijden door de boeren bemonsterd kan worden, zodat ze daarmee zichzelf kunnen vrijpleiten. De advocaat van Staes vindt dat heel onrealistisch. Voor de analyse van een monster zal veel tijd nodig zijn. Loonwerkers zullen niet toelaten dat hun materieel dan voorlopig stil staat voordat groen licht wordt gegeven voor het uitrijden van de mest.
Bovendien geeft de gemeentewoordvoerder zelf ook toe dat criminele loonwerkers onderweg naar de akkers ook nog kunnen omrijden om drugsafval op te pikken en in de tanks te laden. Maar het verbaasde de voorzitter van de Raad zeer dat de gemeente wel met verdachtmakingen voor loonwerkers kwam zonder er ook maar een te hebben onderzocht. Daarmee toonde ze ook twijfels of het onderzoek dat leidde tot de dwangsom wel voldoende was.
Verder had de raadsvoorzitter kritiek op het achterhouden van rapportages over de drugsvondsten door de gemeente. Daardoor werd de verdediging van Staes benadeeld. 'U bent dat verplicht volgens de wet', aldus de raadsvoorzitter. 'Dit was niet ok.'
'Mijn grond is schoon. Nu mijn naam nog', reageerde de kalverboer. De Raad doet binnen enkele weken uitspraak.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Trioliet SOLOMIX 2 1200 ZK
2019, P.O.A.
-
Claas Volto 1050 T
Gebruikt, P.O.A.
-
VALMET 502-2
Gebruikt, € 4.500
-
Iseki SXG15H
2009, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Programmaleider Landbouw (stikstof en water) 32 uur
Natuur & Milieu - Utrecht
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Maandag2° / -3°5 %
-
Dinsdag6° / -3°10 %
-
Woensdag8° / 4°10 %