Recordaantal anonieme tips over drugslabs

Er is dit jaar vooralsnog een recordaantal anonieme tips bij Meld Misdaad Anoniem, oftewel M., binnengekomen over drugslabs. Tot en met augustus gaat het om 306 meldingen, 44 meer dan vorig jaar in diezelfde periode.

Recordaantal+anonieme+tips+over+drugslabs
© Michiel Elands

Volgens M. was er vooral een piek te zien na de ontploffing in een appartementencomplex in Rotterdam, waar eind januari drie mensen om het leven kwamen. 'Aan de meldlijn merkten we dat mensen enorm geschrokken waren van de grote impact. Plotseling kwamen de gevaren van de productie van synthetische drugs heel dichtbij. De bereidheid om hierover te melden nam toe. Signalen die soms lange tijd waren genegeerd, werden na het incident wel gemeld', zegt een woordvoerder van het meldpunt.

Ook over grondstoffen voor synthetische drugs en drugsafval wordt bij M. gemeld. Vorige week werd bekend dat dit voorjaar op drie akkers rond Baarle-Nassau drugsafval is gevonden na een tip via Meld Misdaad Anoniem. Afvalstoffen van de productie van crystal meth (methamfetamine) waren vermengd met mest en vervolgens uitgereden over akkers met uien.


De aanpak van synthetische drugs heeft in veel gebieden prioriteit, constateert M. in een toelichting op de cijfers. Zo loopt in Overijssel een campagne om samen met M. een vuist te maken tegen drugscriminaliteit. Er wordt ingezet op het verlagen van drempels om te melden en de bekendheid van M. in het buitengebied. Bewoners, ondernemers en professionals worden geïnformeerd over signalen en er wordt uitgelegd hoe melders worden beschermd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    20° / 12°
    50 %
  • Dinsdag
    20° / 11°
    5 %
  • Woensdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer