Ruwvoeropslag weer bij de tijd met nieuwe sleufsilo's

Melkveehouder Wietze-Jan Grijpma investeerde de afgelopen jaren in nieuwe sleufsilo's. De ondernemer is niet alleen enthousiast over de kwaliteit van de producten van Bosch Beton, maar vooral ook over de service en de ontzorging. 'Want we hebben onze handen vol aan de werkzaamheden binnen ons bedrijf', zegt Grijpma. Samen met zijn broer Jacob runt hij in het Friese Warfstermolen een agrarisch bedrijf met twee poten: akkerbouw en melkveehouderij.

Ruwvoeropslag+weer+bij+de+tijd+met+nieuwe+sleufsilo%27s
Bosch Beton
© Berrie Klein Swormink

Wietze-Jan Grijpma is verantwoordelijk voor de melkveehouderij met 110 koeien en Jacob Grijpma bestiert de akkerbouwtak die vooral drijft op de pootgoedteelt. Ondanks de verdeling van verantwoordelijkheden werken de twee broers veel samen. Ze helpen elkaar en de trekkers van het bedrijf kom je zowel in de melkveehouderij als bij akkerbouwwerk tegen.

Ook de grond rouleert. In totaal beschikt het bedrijf over ongeveer 140 hectare grond. Daarvan is jaarlijks 40 hectare in gebruik voor de teelt van pootaardappelen. De rest van het bouwplan bestaat uit 50 hectare gras, 11 hectare snijmais, 10 hectare veldbonen, 22 hectare granen en ongeveer 7 hectare akkerranden en natuurstroken.


Veldbonen

Niet alleen het gras en de snijmais zijn voor het melkvee bestemd, maar dat geldt ook voor de veldbonen. 'In de vorm van bonen telen we ongeveer twee derde van het benodigde krachtvoer zelf. Daar zijn we zes jaar geleden mee begonnen. Veldbonen vragen om een akkerbouwmatige aanpak, maar ook dan moet je er rekening mee houden dat de oogst het ene jaar beter is dan het andere', zegt Wietze-Jan Grijpma.

Met de gekozen opzet zijn we flexibel; in de toekomst kan één silo een andere functie krijgen

Wietze-Jan Grijpma, melkveehouder in Warfstermolen

'Toch zijn voor ons de pluspunten groter dan de minpunten. We voorzien niet alleen in ons eigen krachtvoer, maar veldbonen zijn ook een enorme bodemverbeteraar. Bovendien blijft er na de veldbonenteelt 50 tot 60 kilo zuivere stikstof in de bodem achter. Dat past ons goed', licht de ondernemer toe.

Door de gemengde bedrijfsopzet, de ruime hoeveelheid grond ten opzichte van de beschikbare mest en de teelt van eigen krachtvoer is het bedrijf van Grijpma de laatste jaren interessant geworden voor beleidsmakers, onderzoekers, bedrijven en media. De melkveehouder moet er een beetje om lachen. 'We zijn nu ineens een toekomstbestendig bedrijf. De realiteit is dat we jarenlang keihard hebben moeten werken om te komen waar we nu zijn. We boeren op pachtgrond. Dit betekent dat ons rendement volledig uit de exploitatie moet komen. Daarom doen we ons best om scherp te boeren.'


Te weinig opslagcapaciteit

In 2018 bouwden de ondernemers een nieuwe stal voor de melkkoeien. Daardoor ontstond ruimte om de melkveestapel te laten groeien tot 120 koeien. 'Het gevolg was dat in de jaren erna de ruwvoeropslagcapaciteit te klein werd. Voor snijmais hadden we een oude sleufsilo en voor het kuilgras waren er een paar betonplaten beschikbaar', zegt de melkveehouder.

Vorig jaar oriënteerde Grijpma zich op het plaatsen van sleufsilowanden langs de bestaande betonplaten. Hij kwam daarbij al snel terecht bij leverancier Bosch Beton. 'Van collega's hoorde ik dat Bosch Beton de Rolls-Royce onder de sleufsilo's levert. Ik heb ook een offerte opgevraagd bij een ander bedrijf. De prijzen bleken vergelijkbaar. Wat bij mij de doorslag gaf om voor Bosch Beton te kiezen, was het degelijke stappenplan dat bij de offerte zat. Ook de samenwerking met Douwe Bijlsma, accountmanager bij Bosch Beton, verliep vanaf het begin prettig. Zijn oplossingsgerichte houding spreekt me aan', stelt hij.


Kuilgras

In het voorjaar van 2023 realiseerde Bosch Beton bij Grijpma twee sleufsilo's voor de opslag van kuilgras. 'Voor ons een mooie stap in de goede richting, maar we wisten ook dat we er hiermee nog niet waren. De twee kuilvoersilo's zijn nooit beide leeg aan het eind van het stalseizoen. Daarom zou er eigenlijk een derde silo voor kuilgras bij moeten komen. Toen ik hierover dit voorjaar met Douwe Bijlsma om tafel zat, kwam hij met een idee om het anders te doen', blikt hij terug.


Melkveehouder Wietze-Jan Grijpma uit Warfstermolen en accountmanager Douwe Bijlsma van Bosch Beton.
Melkveehouder Wietze-Jan Grijpma uit Warfstermolen en accountmanager Douwe Bijlsma van Bosch Beton. © Berrie Klein Swormink

'Geen nieuwe sleufsilo voor kuilgras, maar in plaats daarvan twee smallere sleufsilo's voor snijmais en de oude sleufsilo voor kuilgras gaan gebruiken. Daarmee zouden we de bewaarkwaliteit van de snijmais fors kunnen verbeteren. Door de beperkte voersnelheid hadden we afgelopen jaren te vaak last van broei in de maiskuil', zegt de melkveehouder.

Grijpma zag het zitten en liet het plan verder uitwerken. Het resultaat: twee nieuwe sleufsilo's van 36 meter lang, 7 meter breed en 1,5 meter hoog. De buitenmuren bestaan uit sleufsilowanden. In het midden staan U-elementen die de silo in tweeën delen en zorgen voor kostenbesparing. De vloeren van de nieuwe sleufsilo's bestaan uit asfalt met een hoge zuurbestendigheid. Leverancier TM Infra werkte bij de aanleg nauw samen met Bosch Beton. De silo's voldoen aan alle eisen en zijn bijvoorbeeld voorzien van een systeem om perssappen en regenwater gescheiden af te voeren.


Voorterrein met asfalt

Voor de nieuwe sleufsilo's liet Grijpma een ruim voorterrein van asfalt aanleggen. 'Die ruimte vergemakkelijkt ons het werken. We kunnen altijd op de verharding blijven. Ook kunnen we een deel ervan gebruiken voor opslag van kuilvoerbalen.'

De ondernemer concludeert dat hij voorlopig vooruit kan met zijn voeropslag. 'Bovendien zijn we met de gekozen opzet flexibel. Als we bijvoorbeeld in de toekomst zouden kiezen voor een kleiner snijmaisareaal, dan zou één silo een andere functie kunnen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan opslag van vaste mest of opslag van voederbieten.'


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Bosch Beton

Bosch Beton

Het klimaat verandert en de productie van een goede oogst wordt duurder en moeilijker. Goed ruwvoer is de basis voor alles en betekent een betere melkproductie...

Lees verder »

Meer van Bosch Beton

Lees ook

Meer artikelen van Bosch Beton »

Artikelen over Bosch Beton