Royal GD meldt acute leverbotinfecties bij schapen

Diergezondheidsdienst Royal GD heeft dit najaar acute leverbotinfecties vastgesteld bij schapen. De extreme neerslaghoeveelheid van dit jaar ligt hieraan ten grondslag. Signalen van acute leverbotinfecties komen al sinds september binnen via GD Veekijker. Ook bij onderzoek onder gestorven schapen is leverbotziekte gevonden.

Royal+GD+meldt+acute+leverbotinfecties+bij+schapen
© Twan Wiermans

De extreme neerslaghoeveelheden en de hoge temperatuur waren dit jaar gunstig voor de ontwikkeling van de leverbotparasiet en de leverbotslak. Om leverbotinfecties zoveel mogelijk te voorkomen, adviseert Royal GD om niet meer te weiden op besmette percelen.

Schapenhouders en andere veehouders in Nederland moeten in het voorjaar alert blijven op verschijnselen van leverbotinfectie, stelt de diergezondheidsdienst. 'In combinatie met bloedonderzoek zijn de infecties in een vroeg stadium op te sporen.'

Bij acute infecties kan sectie en onderzoek van de lever duidelijkheid geven, meldt Royal GD. Chronische infecties zijn op te sporen via mestonderzoek. Het is volgens de dienst verder van belang dat veehouders een terugkoppeling krijgen van afwijkingen die aan de slachtlijn worden gevonden en duiden op leverbotziekte.


Werkgroep opgeheven

Tot 2020 was er een werkgroep Leverbotprognose, die jaarlijks een voorlopige en definitieve signalering gaf over de kansen op leverbotinfecties. Die signalering gebeurde onder meer op basis van slakkentellingen en door bepaling van infectieuze stadia van de leverbot in de slag. In 2020 is deze werkgroep opgeheven.

Momenteel is daardoor volgens Royal GD geen goed zicht op wat dierhouders kunnen verwachten als het gaat om leverbotziekte en het voorkomen van resistentie voor triclabendazol. Dit is de enige werkzame stof tegen alle stadia van leverbotziekte.

Leverbotinfecties kunnen ook optreden bij andere grazende dieren, zoals geiten, runderen of paarden. De ziekte kan voor acute of chronische problemen zorgen. De oorzaak is de leverbotparasiet Fasciola hepatica. Die beweegt zich in de lever en de galwegen, wat leidt tot ontstekingen en weefselschade.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 10°
    95 %
  • Vrijdag
    8° / 5°
    15 %
  • Zaterdag
    9° / 6°
    85 %
Meer weer