RVO kwalificeert bloemzaad als rustgewas, telers zijn blij
Bloemzaad wordt vanaf volgend jaar door RVO aangemerkt als rustgewas. Voor telers betekent het dat ze het gewas kunnen aanmelden als ecoregeling voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Met name de LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroenten en de ZLTO-afdeling Tholen hebben zich hier sterk voor gemaakt.
Kees den Boer is voorzitter van de betreffende ZLTO-afdeling en zelf akkerbouwer op het Zeeuwse eiland. Hij legt uit dat voor diverse kleinere akkerbouwbedrijven op Tholen het toevoegen van bloemzaad aan de lijst met rustgewassen een welkome aanvulling is.
Den Boer: 'In ons teeltgebied worden veel vroege aardappelen in een een-op-tweerotatie geteeld met bloemzaden. Nu de zaadproductie van een breed scala aan bloemensoorten is aangemerkt als rustgewas komen deze telers ook in aanmerking voor de ecoregeling en ontvangen daarmee een extra plus op hun GLB-premie.'
Volgens Den Boer is vorig jaar ook al een aanvraag ingediend om de status van rustgewas toe te kennen aan bloemzaad. De bestuurder vertelt dat in eerste instantie dit niet werd toegekend omdat de vaktechnische specialisten van Wageningen University & Research nog aanvullende informatie nodig hadden.
Telers komen nu ook in aanmerking voor de ecoregeling en ontvangen extra plus op hun GLB-premie
'Maar nu zijn ook de onderzoekers overtuigd. Dat is terecht, want bloemen voor zaadproductie is een extensieve teelt met een positief effect op de bodemkwaliteit. Van het gewas wordt alleen het zaad geoogst en de rest van het organisch materiaal blijft achter op het land. Een deel van de bloemensoorten wordt als winterteelt in het najaar al gezaaid en dat zorgt voor extra opname van achtergebleven mineralen', verklaart Den Boer.
Bloemzaad is enige toevoeging
Uit informatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat bloemzaad voor komend jaar het enige gewas is dat als rustgewas voor de ecoregeling wordt toegevoegd. Van de lijst vervallen in elk geval de gewassen sareptamosterd, niger en zwaardherik.
Volgens de meest recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek werd afgelopen jaar in Nederland op 530 hectare bloemzaad geteeld in de open grond op ruim tweehonderd bedrijven. Het areaal fluctueerde de afgelopen twintig jaar globaal tussen 350 en 750 hectare.
De teelt van bloemen voor de zaadproductie is vooral groot op Tholen. Den Boer vertelt dat de regionale telers een studieclub hebben die jaarlijks rouleert, met een proefveld in de buurt van Sint-Annaland. Op het proefveld worden onder meer verschillende strategieën voor de onkruidbestrijding getest.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (SB) #49806
Gebruikt, € 3.289
-
Massey Ferguson 5455 Dyna-4
2007, € 27.500
-
John Deere Tractor 5125R (KK) #91532
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger Jumbo 8010L
2016, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Weer
-
Vrijdag8° / 5°15 %
-
Zaterdag9° / 5°85 %
-
Zondag6° / 5°90 %