Exportgroei sierteelt volledig te danken aan snijbloemen

De exportteller voor Nederlandse bloemen en planten staat na de eerste drie kwartalen van 2024 op een waarde van 5,5 miljard euro. Dat is een toename van 3,5 procent ten opzichte van vorig jaar.

Exportgroei+sierteelt+volledig+te+danken+aan+snijbloemen
© Twan Wiermans

Vooral de export van snijbloemen deed het beter, met een groei van 7 procent naar 3,4 miljard euro. De export van planten daalde daarentegen met 1 procent naar 2,1 miljard euro. De Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) maakte de exportcijfers vrijdag 18 oktober bekend op basis van de statistieken van marktbureau Floridata.

Als verklaring voor de achterblijvende export van planten noemt VGB de natte en koude weersomstandigheden van het afgelopen voorjaar. Voor bloemen geldt volgens VGB-directeur Matthijs Mesken dat het aanbod lager is door slechte weersomstandigheden in productielanden in Afrika, Zuid-Amerika en ook Nederland. Dat zorgt voor de handel bij een constante vraag vanuit de consumentenmarkt voor hogere inkoopprijzen.


Meer handel via de retail

'De omzetverschillen tussen bloemen en planten zijn niet alleen groot, maar ook de ontwikkeling tussen exportlanden en de segmenten vakhandel en retail zijn aanzienlijk', meldt Mesken naar aanleiding van de exportcijfers tot en met september. 'Zo nam de export naar het Verenigd Koninkrijk met 8 procent toe en kromp de export naar Frankrijk met 7 procent. Het aandeel retail als afzetkanaal zit nog steeds in de lift.'

Mesken benadrukt dat een groei van de exportwaarde niets zegt over de winstgevendheid van handelsbedrijven. Hij maakt zich zorgen over stijgende kosten voor arbeid, transport en energie en voor de exportinspecties naar onder meer het Verenigd Koninkrijk. 'Maar ondanks alle uitdagingen, ook voor ons als belangenbehartiger, kijken we samen met onze leden vol goede moed uit naar het komende kwartaal.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 13°
    30 %
  • Zondag
    17° / 11°
    5 %
  • Maandag
    15° / 11°
    90 %
Meer weer