'In de VS hebben ze oog, oor én hart voor de boer'

Met een kabinet dat er pas een half jaar zit en een nieuwe Europese Commissie is het interessant om te zien hoe er hier naar de agrarische sector wordt gekeken. Hier hebben we onlangs voorstellen gezien over mest, uitkoop en meer. Ik ben benieuwd of we over een jaar kunnen terugblikken op 2025 als een jaar waarin er wel helderheid is gekomen voor de toekomst van de land- en tuinbouw.

%27In+de+VS+hebben+ze+oog%2C+oor+%C3%A9n+hart+voor+de+boer%27
© Dirk Hol

Als het gaat om sommige debatten, zowel politiek als publiek, hoop ik dat de toon nog wat verandert. Het heeft in mijn ogen geen zin om een sector weg te zetten als economisch onbelangrijk, zoals laatst in drie artikelen in een landelijke krant.

Roepen dat het voedselsysteem 'kapot' is, 'de landbouw radicaal anders moet' en zo kan ik nog even doorgaan. Wat we nodig hebben, is een open en rustig gesprek over de mogelijkheden om hierin zelf een pad te bewandelen en te behouden wat goed is. Daar schieten we meer mee op dan negatieve frames.

Hoe anders was het onlangs in de Verenigde Staten (VS). Ik mocht daar een aantal weken geleden spreken op de internationale Borlaug Dialogue van de World Food Prize. Hoe bijzonder om als boer daar tussen alle wetenschappers, politici en adviseurs en voor duizend personen mijn persoonlijke verhaal te delen.

Wanneer gebeurt het in Nederland dat iemand je bedankt omdat je voedsel produceert?

Judith de Vor, melkveehouder, educatieboerin en bestuurskundige in Snelrewaard

Welgeteld zes boeren waren onderdeel van een gesprek of dialoog gedurende het event. Het onderwerp van mijn panel was innovaties aanjagen in de veehouderij. Gezamenlijk bespraken we hoe boeren van over de hele wereld behoefte hebben aan nieuwe technologieën en innovaties. Hoe we al bestaande kennis betaalbaar kunnen delen. Dat we oog moeten hebben voor de mens achter de boer en zijn werk op waarde moeten schatten. Een positief geluid, opbouwend en ondersteunend, in plaats van polariserend.

We weten nog niet wie de herkozen president Donald Trump gaat benoemen als landbouwminister. Eén ding weet ik wel en dat is dat de mentaliteit van Amerikanen richting boeren compleet anders is. In het vliegtuig bedankte mijn Amerikaanse buurman mij voor het feit dat ik boer ben. Dat was niet de enige keer. Het verraste mij en maakte me blij.

Wanneer gebeurt het in Nederland dat iemand je bedankt omdat je voedsel produceert? Na afloop van mijn deelname aan het panel werd ik veelvuldig benaderd, live of via berichten in mijn inbox. Om me te bedanken voor mijn woorden en het feit dat ik daar was. Hoe bijzonder. Hopelijk kan ik volgend jaar bij mijn terugblik op 2025 zeggen dat er oog, oor én hart is geweest voor de Nederlandse boer. Dan hoeft er niet eens een bedankje vanaf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    10 %
  • Zaterdag
    6° / 0°
    10 %
  • Zondag
    7° / 0°
    10 %
Meer weer