'Zijn boeren de dokters van de toekomst?'

Onlangs stond er een nieuwsbericht in de krant: vrouwen lijden vaker aan ijzertekort dan vroeger. Een van de belangrijkste redenen is dat vrouwen gemiddeld minder vlees zijn gaan eten.

%27Zijn+boeren+de+dokters+van+de+toekomst%3F%27
© Dirk Hol

Wat we eten, heeft uiteraard veel impact op onze gezondheid. Onze voeding is relatief veel veranderd pakweg de laatste tientallen jaren. De keuze in de supermarkten is reuze. Veel van die producten wordt niet direct vers aangeboden. Het lijkt soms makkelijker om ongezond eten te kopen dan vers en onbewerkt voedsel.

In de westerse landen komt overvoeding steeds vaker voor. Daardoor lijden steeds meer mensen aan welvaartsziekten, zoals diabetes en hartklachten. In andere delen van de wereld komt juist steeds meer ondervoeding voor. Dat kan bijvoorbeeld groeiproblemen tot gevolg hebben. De verwachting is dat zowel overvoeding als ondervoeding de komende jaren toeneemt.

Daarnaast wordt de relatie tussen wat we eten en de gevolgen voor zowel fysieke als psychische gezondheid steeds meer onderzocht. Ook is duidelijk dat de zorgkosten blijven stijgen en op termijn in Nederland niet meer volhoudbaar zijn.

De land- en tuinbouw kan over- en ondervoeding helpen voorkomen

Judith de Vor, melkveehouder, educatieboerin en bestuurskundige in Snelrewaard

Als producenten in de agrarische sector kunnen we misschien wat vaker de gezondheidsvoordelen benoemen van wat we maken. Of het nu gaat om een appel, aardappel, kipfilet of yoghurt. Als melkveehouder weet ik hoeveel goede stoffen in zuivel zitten; van calcium en proteïne tot allerlei soorten vitaminen, zink en omega 3-vetzuren. Die zijn niet altijd makkelijk vervangbaar, laat staan door goedkoop en ultrabewerkt voedsel.

Nu de Europese Commissie is begonnen met strategische dialogen om te komen tot een Europese voedselstrategie, biedt dit voor de land- en tuinbouw een mooie gelegenheid om gezonde voeding meer voor het voetlicht te brengen. Betere voeding is niet voor niets een van de vier doelstellingen van de wereldvoedselorganisatie FAO. Niet alleen de focus op hoe voedsel wordt geproduceerd, maar vooral ook wat.

Laten we daar als boeren, tuinders en vissers een cruciale rol in spelen: gezonde voeding als preventief medicijn voor ziektes. Dat geldt niet alleen voor landen met veel overvoeding, maar ook voor landen waar ondervoeding voorkomt.

Natuurlijk is het logisch dat het komen tot een Europese voedselstrategie een enorm complex geheel is, waar voedselzekerheid samenkomt met verschillende onderdelen zoals voedselproductie, landgebruik, teelt en meer. Het zou mooi zijn als we behalve op voedselzekerheid ook gaan focussen op de meerwaarde van gezond voedsel als preventief medicijn. Zullen boeren de dokters van de toekomst worden?

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / -2°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer