'Aan de slag met de Boeren Positieve Invloed Methode'
Bij de start van een nieuw jaar is het traditiegetrouw het moment voor goede voornemens. Het blijkt vaak lastig om vaste gewoontes te veranderen en de goede voornemens tot uitvoering te brengen. Misschien blijft het een voornemen en geldt dat ook wel voor alle voornemens in de agrarische sector.
In deze column schreef ik nog in januari 2023 dat mijn hoop en voornemen was om meer samenwerking en saamhorigheid te hebben en te zien, mede richting een landbouwakkoord, maar ook om positief te blijven richting de toekomst.
Een jaar later weten we hoe het met die voornemens is geëindigd. Maar de samenwerking houdt me bezig. Hoe kunnen we dat verbeteren, gezamenlijk een landbouw- met voedselvisie opstellen? Bijvoorbeeld naar Deens model, waarbij de verschillende sectoren met onderzoeksinstituten, wetenschap, overheden en zeker ook boerenorganisaties naast een visie een uitvoeringsaanpak hebben opgesteld. Hoe kan het dat dit in Denemarken wel lukt, maar hier niet?
Een duidelijke uitvoeringsaanpak hebben we niet, naar mijn gevoel. Hoe en door wie worden de kaders en regels vertaald naar de sectoren en mijn eigen boerderij? Wat kan en mag ik hierin zelf bepalen of wat mag ik verwachten in samenwerking met anderen? Wat en wie hebben we hiervoor nodig? Hoe kunnen we elkaar hierin helpen? Ook hier zal het soms lastig zijn om vaste en oude gewoonten los te laten en daadwerkelijk een verandering te krijgen.
Waarom lukt het in Denemarken wel om gezamenlijk een landbouw- met voedselvisie op te stellen?
Voor dit jaar heb ik weer een aantal goede voornemens. Meer tijd maken om te sporten in de buitenlucht is er een. Daarnaast wil ik weer een uitvoeringsplan voor mijn eigen boerderij maken. Ik zal eerlijk zijn: soms vind ik dat namelijk best lastig. Veel regels en veranderingen, al zijn die van alle tijden. Waar doe je goed aan? Wat past bij jezelf? Wat is de meerwaarde die je kunt leveren? Hoe houd je het leuk voor jezelf? Dat laatste vind ik belangrijk, positief blijven.
Dit jaar ga ik daarbij voor het eerst de BoerenPIM gebruiken: de Boeren Positieve Invloed Methode. Deze is ontwikkeld door mijn mede-Nuffield-scholar Dorieke Goodijk. Met de BoerenPIM krijg ik inzichtelijk welke thema's er spelen in de melkveehouderij en op welke factoren ik invloed kan uitoefenen. Uiteraard doe ik dat niet alleen, maar samen met de familie en organisaties om ons heen. Het helpt me om in 2024 te focussen op wat voor ons en onze omgeving belangrijk is en waar we energie van krijgen en blij van worden. Ik wens u allen een mooi jaar toe waarin we samen mogen zijn, in alle opzichten.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lely Splendimo 320FC Frontmaaier
2015, P.O.A.
-
Case IH PUMA 260 CVX AFS CONNECT
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5455 T3
2009, P.O.A.
-
Yanmar 424 compact traktor
2021, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Technisch Manager Programma Natura 2000
Provincie Overijssel - Zwolle
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Weer
-
Woensdag7° / 2°20 %
-
Donderdag8° / 2°95 %
-
Vrijdag10° / 6°95 %