Vakbeurs EuroTier verrast met innovaties in voertechniek

Dat de ontwikkeling van voertechniek voortdendert, blijkt wel op de internationale veehouderijbeurs EuroTier in het Duitse Hannover. Naast capaciteitsvergroting, elektrificatie en verbeteringen aan voerrobots zijn het de slimme oplossingen die tot de verbeelding spreken.

Vakbeurs+EuroTier+verrast+met+innovaties+in+voertechniek
© Frits Huiden

Peecon had veruit de grootste verrassing met de Rapide XL-V laadfrees die het voer over de trekkercabine heen in de voermengwagen brengt en zo met één trekker kan laden en lossen. De 2,2 meter brede frees met twee 40 centimeter brede loopbanden weegt 2,2 ton en steunt op de voorladersteun en de achterbrug van de trekker.

De meeste olie die nodig is om de frees aan te drijven en te bewegen, komt van een PTO aangedreven hydrauliekpomp. De maximum uitkuilhoogte is 5,5 meter en het geheel blijft onder de 3,75 meter in transportstand. Zo kan dus in de meeste stallen worden gelost. De 26 kuubs mengwagen met de laadfrees kost zo'n 120.000 tot 140.000 euro. Om de frees aan en af te koppelen, worden nog steunpoten gemaakt.


JCB heeft een extra model bij de teleknikladers toegevoegd.
JCB heeft een extra model bij de teleknikladers toegevoegd. © Frits Huiden

Andere nieuwtjes op EuroTier zijn de shovel van Weidemann die autonoom een persoon kan volgen die voor de shovel uitloopt en de zelfrijdende shovel van Loadix.


Het Duitse Betebe heeft een voorraadunit voor twaalf balen bij de stroverdeler die automatisch het touw verwijdert van de balen.
Het Duitse Betebe heeft een voorraadunit voor twaalf balen bij de stroverdeler die automatisch het touw verwijdert van de balen. © Frits Huiden

Praktisch is verder de automatische stroverdeler van Betebe. Deze is namelijk uitgevoerd met een Stro Express-unit die het touw van de grootperspakken beetpakt, automatisch oprolt en in een krat deponeert. Zo hoeft na het laden van de stroverdeler niet meer handmatig het touw onder de pakken vandaan getrokken te worden.


De kans dat er touw in de stalmest komt, wordt kleiner. Vooraf zijn maximaal twaalf balen stro klaar te zetten in de unit, zodat de stroverdeler meerdere dagen vooruit kan zonder laden.


De sterke magneet van Siloking is eenvoudig van de vijzel te halen.
De sterke magneet van Siloking is eenvoudig van de vijzel te halen. © Frits Huiden

Siloking Mayer kreeg een zilveren medaille voor de handige magneet in zijn voermengwagen. De magneet is extreem sterk en is eenvoudig in een behuizing op de onderste spoed van een vijzel te zetten en er weer af te halen. De veehouder hoeft niet meer in de mengkuip te klimmen en het oudijzer eraf te trekken. De magneet is via het losluik weg te nemen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    9° / 6°
    30 %
  • Vrijdag
    7° / 1°
    10 %
  • Zaterdag
    6° / -1°
    10 %
Meer weer