Fruitteelt plukt vruchten van investeringen in goed werkgeverschap
Fruittelers nemen zelf verantwoordelijkheid voor goed werkgeverschap en nemen medewerkers zelf in dienst in plaats van gebruik te maken van uitzendkrachten. Slechts 5 procent van de fruittelers werkt met uitzendkrachten. Dat is een van de conclusies uit het Colland Arbeidsmarktonderzoek 2024, meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).
Het Colland Arbeidsmarktonderzoek schetst de belangrijkste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in de agrarische sector. Het valt NFO daarin verder op dat de fruitsector weinig ziekteverzuim kent. Nederlandse fruitbedrijven hebben door het jaar heen in totaal zo'n 6.160 werknemers op de loonlijst staan. Dit aantal loopt in de piek op naar 9.590 werknemers.
Het aantal bedrijven in de fruitsector neemt af. Dat komt deels door schaalvergroting en de opmars van automatisering en robotisering. 'De werknemerscijfers laten ook goed het seizoensmatige karakter van de sector zien. In de piek werken er veel arbeidsmigranten', zegt specialist arbeid en werkgeverschap Peter Baltus van NFO.
'Ondanks dat is het percentage contracten voor onbepaalde tijd hoog: 71 procent. Vanwege de focus op seizoensarbeid is loonkostenbeheersing wel van cruciaal belang. Daar blijven we als NFO dan ook op inzetten', benadrukt Baltus.
Veel jonge mensen
De cijfers laten zien dat er veel jonge mensen actief zijn in de fruitteelt. 33 procent van de werknemers was op 31 december 2023 tussen de 15 en 24 jaar oud. Baltus: 'Dat biedt kansen, bijvoorbeeld omdat jongeren beter kunnen omgaan met vernieuwing. Wel is het van belang om onze opleiding op niveau te houden, zodat we kunnen blijven beschikken over goed opgeleid personeel.'
Verder komt uit het tweejaarlijkse Colland Arbeidsmarktonderzoek naar voren dat het ziekteverzuim in de fruitteelt met 3,04 procent laag is. Het gemiddelde ziekteverzuim in de agrarische sectoren ligt op 4,5 procent. Het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland is 5,3 procent. 'We bieden als fruitsector dus een goede en gezonde werkomgeving', vindt de specialist arbeid en werkgeverschap.
Tot slot constateert NFO dat het aantal moeilijk vervulbare vacatures in de sector met 5 procent laag is. 'In de totale agrarische en groene sector ligt dit op 32 procent', zegt Baltus. Hij verwacht dat ook hier het seizoensmatige karakter meespeelt.
'We weten als sector behoorlijk goed aan mensen te komen. Uiteindelijk kunnen we stellen dat we als sector de vruchten plukken van alle inspanningen wat betreft goed werkgeverschap die we de afgelopen jaren hebben gedaan', stelt de specialist arbeid en werkgeverschap.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Pottinger Ploeg Servo 45 M Plus (5) 46 Wc (BV) #26178
Gebruikt, P.O.A.
-
Dennis - Premier Petrol kooimaaier
Gebruikt, € 3.600
-
Valmet 8800 trekker
Gebruikt, € 22.500
-
John Deere Tractor 6R 155 (LH) #433569
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag9° / 8°50 %
-
Zondag8° / 7°95 %
-
Maandag9° / 4°90 %