'Druk bacterievuur in fruitteelt neemt de komende jaren toe'

Bacterievuur heeft afgelopen seizoen voor problemen gezorgd in de teelt van appels en peren. De verwachting van teeltspecialisten is dat de druk de komende jaren toeneemt, onder meer vanwege klimaatverandering. Daarnaast rekenen ze erop dat de druk van bacterievuur vanuit het landschap en de openbare ruimte toeneemt. Ook zorgt het latere planten van vooral nieuwe perenrassen voor een hoger risico.

%27Druk+bacterievuur+in+fruitteelt+neemt+de+komende+jaren+toe%27
© Job Hiddink

Teeltspecialist Joris Wisse van Centrale Adviesdienst Fruitteelt (CAF) kent twee fruitbedrijven waar bacterievuur in het afgelopen seizoen voor 20 procent uitval zorgde, meldt hij op de website van de Nederlandse Fruittelers Organisatie. 'Maar ook in appels waren er meer aantastingen dan in andere jaren.'

Volgens Wisse waren de warme en broeierige dagen met veel vocht in de grond dit jaar perfecte omstandigheden voor de bacterie om zich te ontwikkelen. Vooral in de laatste maanden waren er meer problemen. 'Het voorjaar was koel en nat, waardoor we weinig infecties zagen', stelt CAF-coördinator Aryan van Toorn. 'Toen het in juni warm werd, op sommige percelen hagelschade ontstond en jong geplante percelen laat bloeiden, volgden er meer aantastingen.'


Extra focus

Wisse en Van Toorn benadrukken dat de ziekte de komende jaren extra focus vraagt in de sector. 'We moeten het bacterievuurprobleem serieus nemen', vindt Wisse. 'Door klimaatverandering blijft de druk hoog en dat betekent dat je erbovenop moet zitten. Anders ontstaan er echt grote problemen.'


Van Toorn voegt toe: 'Telers planten later omdat diverse nieuwe perenrassen makkelijker nabloei geven. Ook dat zorgt ervoor dat bacterievuur een groter issue zal worden. Daarbij sluimert de ziekte in diverse percelen en dan is het lastig om ervan af te komen. Verder wordt de druk vanuit het landschap en de openbare ruimte groter.'

Volgens de coördinator van CAF zijn overheden minder alert op het verwijderen van bacterievuuraantastingen en heeft de fruitsector daar last van. Vooral preventie en een goede hygiëne zijn volgens de specialisten cruciaal om de ziekte onder de duim te houden. 'Verwijder aantastingen, voer aangetast materiaal van je perceel af en ontsmet het gebruikte materiaal', adviseert Wisse.

'Wees daar ook nu nog alert op; de aantastingen zijn nog goed zichtbaar in de boomgaard. Wanneer je nu de nodige maatregelen neemt, kun je volgend seizoen schoon starten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer