RDA pleit voor nationale gezondheidsagenda voor productiedieren
Om de gezondheidszorg voor productiedieren zoals koeien, varkens en kippen te verbeteren, zijn gestructureerde preventie- en bestrijdingsprogramma's nodig voor een groter aantal ziekten en aandoeningen. De Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) pleit daarom voor een nationale diergezondheidsagenda. Dat staat in een zienswijze die dinsdag is verschenen.
De RDA heeft de zienswijze 'Gezondheid van productiedieren op de agenda' op eigen initiatief opgesteld. Het onderwerp is volgens de raad actueel en relevant, omdat de context van de Nederlandse veehouderij sterk verandert. Dierenwelzijn krijgt steeds meer maatschappelijke aandacht en de agrarische sector staat voor grote uitdagingen, onder meer op het gebied van klimaatverandering, natuur en milieu. Dat alles heeft invloed op de gezondheidszorg voor productiedieren.
De RDA stelt vast dat in de gezondheidszorg voor productiedieren goede resultaten worden geboekt met gereguleerde programma's voor de preventie en bestrijding van bepaalde infectieziekten en het terugdringen van antibioticagebruik in de veehouderij. Hierbij is sprake van een breed draagvlak en een duidelijke regie vanuit de overheid. Maar voor veel andere ziekten en aandoeningen ontbreekt een georganiseerde, bedrijfsoverstijgende benadering.
Bedrijfsgebonden aandoeningen
Daardoor is volgens de raad de aanpak ervan versnipperd en vaak weinig effectief. Dat is het geval bij infectieziekten waarvoor geen (wettelijke) programma's bestaan. Hetzelfde geldt voor bedrijfsgebonden aandoeningen die het gevolg zijn van niet-optimale omstandigheden op veehouderijbedrijven, zoals mastitis (uierontsteking), been- en klauwproblemen en luchtwegaandoeningen.
De RDA concludeert dat het noodzakelijk is om het aantal gevallen van niet-gereguleerde infectieziekten en bedrijfsgebonden aandoeningen te verlagen. Dit vraagt om een programmatische, publiek-private en bedrijfsoverstijgende benadering. De raad adviseert de overheid om samen met de veehouderijsector, de wetenschap en maatschappelijke organisaties een gezamenlijke ambitie vast te leggen in een diergezondheidsagenda voor de toekomst.
De RDA formuleert in de zienswijze een aantal aanbevelingen voor de overheid en andere partijen in de dierlijke productiesector. Die gaan onder andere over de ontwikkeling van een gestructureerd systeem van monitoring en benchmarking (gezondheidsgegevens verzamelen en vergelijken), verbeteringen in onderzoek en onderwijs, publiek-private programma's voor infectieziekten en het waarborgen van de beschikbaarheid van diergeneesmiddelen.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Dennis - Premier Petrol kooimaaier
Gebruikt, € 3.600
-
Kuhn GF 8702T
Gebruikt, P.O.A.
-
Krone 243CV achtermaaier
Gebruikt, P.O.A.
-
T6030 Range Command ECO
Gebruikt, € 34.900
Vacatures
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag12° / 7°5 %
-
Zaterdag10° / 7°20 %
-
Zondag9° / 6°95 %