Wiersma wil bioveiligheidsplan pluimvee per 1 januari verplichten
Alle pluimveehouders moeten vanaf 1 januari 2025 over een bioveiligheidsplan beschikken. Dat is het voorstel van landbouwminister Femke Wiersma. Het plan is in lijn met de onderdelen die nu al bij de hygiënescan van brancheorganisatie Avined horen en die IKB-deelnemers jaarlijks moeten invullen.
Met haar plan wil Wiersma nu ook de bioveiligheid waarborgen van de commerciële pluimveehouders die niet zijn aangesloten bij IKB. Dat vindt ze van belang voor het tegengaan van de verspreiding van dierziekten en zoönosen.
Een goed bioveiligheidsplan voorkomt de insleep van ziekten die dieren en mensen kunnen treffen, waardoor mogelijk ook antibiotica moeten worden toegepast. Daarnaast wordt met het plan voorkomen dat ongewenste ziekteverwekkers ontsnappen naar buiten het pluimveebedrijf.
Insleep, ontwikkeling en verspreiding voorkomen
Het bioveiligheidsplan beschrijft alle beheers- en fysieke maategelen die zijn bedoeld om de introductie van dierziekten en zoönosen tegen te gaan. En om te voorkomen dat ze zich ontwikkelen en verspreiden binnen een compartiment, tussen verschillende compartimenten of zones, naar een vervoermiddel of een andere voorziening, ruimte of locatie en dus ook naar buiten het pluimveebedrijf.
De minister meldt dat de hygiënescan van Avined alle verplichte onderdelen van het bioveiligheidsplan behandelt. Deze scan is de basis voor de pilot 'bioveiligheid pluimveebedrijven'. Daarbij zijn aan de hand van een vragenlijst, tijdens bedrijfsbezoeken van de dierenarts, alle relevante risicofactoren besproken.
Daarbij is specifiek gekeken naar het risico op insleep van vogelgriep. Dit gaf bruikbare handvatten voor bedrijfsspecifieke optimalisaties om dit risico te verkleinen. Samen met veehouders de hygiënescan doornemen in combinatie met een bedrijfsbezoek, helpt bij het nadenken over bedrijfsspecifieke maatregelen om risico's op virusinsleep verder te beperken. Dat concluderen de onderzoekers die waren betrokken bij de pilot.
Varkens kunnen gelijktijdig worden besmet met zowel het varkensgriepvirus als dat voor mensen en vogels. Daarbij kunnen deze virussen vermengen tot een nieuwe variant met potentieel zoönotische risico's.
De deskundigen voorzien dit risico onder andere bij bedrijven waar pluimvee en varkens op hetzelfde erf worden gehouden. Ook herkauwers kunnen een verspreidingsbron voor aviaire influenza zijn en hiermee een risico vormen voor de mens.
Diersoorten gescheiden houden
Als op het pluimveebedrijf commercieel of hobbymatig gehouden varkens en/of andere zoogdieren zijn gehuisvest, kan het nodig zijn een of meer actiepunten op te nemen in het bioveiligheidsplan om de dieren te scheiden en gescheiden te houden. Zo kunnen ongewenste overdracht en verspreiding van ziekten en zoönosen worden tegengegaan.
Een verplicht bioveiligheidsplan is een eerste stap in een langer traject om tot een betere bioveiligheid in de pluimveesector te komen. Op basis van de plannen en ervaringen kunnen vervolgstappen worden genomen om de bioveiligheid zo nodig nog verder te verbeteren.
Voor het bioveiligheidsplan is een conceptregeling opgesteld. Die ligt tot 2 december ter consultatie.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fella TH13010 getrokken schudder
2012, P.O.A.
-
Vicon Extra 332XF frontschijvenmaaier
2016, P.O.A.
-
Pottinger Novacat 305 3-puntsmaaier
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6130R AP FH PTO
2021, P.O.A.
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Donderdag4° / 2°20 %
-
Vrijdag5° / 1°85 %
-
Zaterdag7° / 2°95 %