Europese landbouworganisaties fel tegen Mercosur-handelsakkoord

Een groot aantal Europese boerenorganisaties, coöperaties en agrarische vakbonden roept de EU-instellingen en nationale regeringen op om de onderhandelingen over het handelsakkoord tussen de Europese Unie (EU) en de Mercosur-landen Argentinië, Brazilië, Paraguay, Uruguay en Bolivia stop te zetten.

Europese+landbouworganisaties+fel+tegen+Mercosur%2Dhandelsakkoord
© Dirk Hol

De Europese Commissie wil het Mercosur-handelsakkoord afronden tijdens de G20-top in Rio de Janeiro op 18 en 19 november. De Europese landbouworganisaties, inclusief LTO Nederland, noemen dit akkoord zorgwekkend voor boeren en tuinders in Europa.

De boerenorganisaties en agrarische vakbonden menen dat het resultaat van de onderhandelingen over de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en de Mercosur-landen de agrarische sector in Europa zal blootstellen aan oneerlijke concurrentie. Dat heeft negatieve gevolgen voor de concurrentiepositie en het inkomen van boeren en tuinders en voor de werkgelegenheid in de agrarische sector. Bovendien draagt het huidige akkoord niet bij aan het vergroten van een gelijk speelveld.


Milieudoelstellingen

De organisaties vinden dat er met twee maten wordt gemeten. De EU zet zich zich in haar eigen lidstaten in voor ambitieuze milieudoelstellingen, maar de Mercosur-overeenkomst bevat geen sterke, bindende en afdwingbare waarborgen om ervoor te zorgen dat sociale en milieudoelen ook in Mercosur-landen worden gehaald. Daarmee draagt het akkoord niet bij aan het bevorderen van een overgang naar duurzamere voedselsystemen, maar vergroot juist de onderlinge verschillen, stellen zij.

Een verdere openstelling van de EU-markt voor import uit Mercosur-landen, vooral van gevoelige producten als rundvlees, gevogelte en suiker, stelt de agrarische sector in Europa bloot aan nog meer oneerlijke concurrentie.


Boeren en tuinders in Europa kunnen niet accepteren dat de agrarische sector wordt behandeld als onderhandelingstroef om de export van andere goederen te bevorderen zonder rekening te houden met de economische, sociale en milieueffecten die dit heeft op de primaire sector.

De koepel van Europese landbouworganisaties Copa-Cogeca roept samen met de Europese organisatie voor jonge boeren Ceja, de Europese federatie van vakbonden voor voedsel, landbouw en toerisme Effat en de groep van agrarische werkgevers in de EU Geopa-Copa de EU-instellingen en nationale regeringen op om het handelsakkoord niet te ondertekenen. Zij vinden dat het strategische belang van landbouw en voedsel altijd moet worden erkend in handelsakkoorden.


Importheffingen

De Mercosur-overeenkomst gaat over een akkoord tussen de EU en de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië, Brazilië, Paraguay, Uruguay en Bolivia. Het gaat onder meer over verlaging of afschaffing van importheffingen op allerlei producten en vergroting van importquota. Dit betekent onder meer dat er meer rundvlees, pluimveevlees en suiker uit de Zuid-Amerikaanse landen mag worden geïmporteerd.

De politiek in Europa is verdeeld over deze overeenkomst. Zo vreest Frankrijk dat een dergelijk verdrag schadelijk kan zijn voor bijvoorbeeld de landbouw in het land. Die zorgen zijn er ook in Nederland. Een Kamermeerderheid vond vorig jaar dat landbouw geen onderdeel mag zijn van de overeenkomst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    15° / 9°
    5 %
  • Vrijdag
    14° / 9°
    10 %
  • Zaterdag
    13° / 9°
    5 %
Meer weer