Lidl wil met hutspotakkoord biologische omzet verdubbelen

Nederlandse biologische groente- en fruittelers die zijn vertegenwoordigd in Biohuis, sluiten dinsdag een 'hutspotakkoord' met Lidl. De supermarktketen streeft naar een verdubbeling van de omzet van biologisch geteelde groente en fruit in 2026 ten opzichte van 2022. Bioboeren beloven op hun beurt de productie gelijk op te laten gaan met de groeiende vraag en waar mogelijk binnen Nederland af te zetten.

Lidl+wil+met+hutspotakkoord+biologische+omzet+verdubbelen
© Dirk Hol

Om de voorgenomen verdubbeling van biologische groenten en fruit in de omzet te realiseren, biedt Lidl volgens het hutspotakkoord deze producten scherp geprijsd aan. Ook zet de retailer zich in voor meer zichtbaarheid van biologisch. Daarnaast betaalt Lidl boeren een eerlijke prijs, waardoor ze worden gestimuleerd om het biologische areaal te vergroten.

De boeren gaan voor een verdrievoudiging van de biologische productie in 2030 op basis van reële marktvraaggroei. Ook beloven ze, waar mogelijk, de oogst af te zetten binnen Nederland, waar die nu nog vaak wordt geëxporteerd en zelf de voordelen van biologisch aan consumenten te communiceren.


Toegankelijk en betaalbaar biologisch eten

De missie van Lidl is uiteindelijk om biologisch eten toegankelijk en betaalbaar te maken voor iedereen, zegt Quirine de Weerd, hoofd duurzaamheid en communicatie bij Lidl Nederland. 'Als grote supermarktketen nemen wij onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de groei van de biologische sector. Dat kunnen we niet alleen. Samen met biologische boeren bereiken we veel meer.'

Biologisch akkerbouwer Jaap Korteweg van Buitengewone Biologische Boost is enthousiast. 'Door deze stimulans wordt het aantrekkelijk om biologisch voedsel te kopen', zegt hij namens de biologische boeren. 'Lidl brengt de omzetsnelheid omhoog en de ketenkosten omlaag. Daarmee zakt de prijs verder en zo ontstaat een duurzaam en rendabel verdienmodel.'


Aandeel bio in Nederland moet nog flink stijgen

De Europese Unie (EU) stelde in 2022 een groeidoel vast: 25 procent van het totale landbouwareaal in 2030 moet biologisch zijn. De Nederlandse overheid koerst op een groei naar 15 procent. Het aandeel biologisch in ons land ligt nu op ongeveer 5 procent en moet dus nog flink stijgen.

Het hutspotakkoord moet daarin verandering brengen en geldt als een blauwdruk waar ook andere supermarktketens bij kunnen aansluiten. Volgens voorzitter Pipie Smits van Oyen van Biohuis zijn hiermee zelfs de EU-doelstellingen in zicht. 'We zijn graag ambitieuzer dan de huidige plannen van het Nederlandse kabinet.'

Door een actie van biologische telers in maart 2023 is het hutspotakkoord ontstaan. Zij riepen toen op tot een 'Biologische Boost'. Initiatiefnemers en biologische akkerbouwers Jaap Korteweg, Digni van den Dries en Alex van Hootegem stelden samen met de biologische boeren, telersvereniging Biohuis en brancheorganisatie Bionext een plan op om van duurzame en gezonde teelt de standaard te maken.

In eerste instantie richtten de telers zich op de klassieke hutspotgroenten aardappelen, wortelen en uien. Maar nu Lidl aansluit, omvat het uit de kluiten gewassen plan alle biologische groente en fruit. Het akkoord wordt dinsdag gevierd met een ludieke actie bij het hoofdkantoor van Lidl in het Noord-Hollandse Huizen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer