NVWA: huidige regels dierenwelzijn geven te veel ruimte

Er zijn striktere regels nodig voor het houden, vervoeren en slachten van onder meer varkens, runderen en schapen. Het dierenwelzijn is nu vaak onvoldoende, ook wanneer boeren, veetransporteurs en slachterijen zich houden aan wet- en regelgeving. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van een vrijdag gepubliceerd rapport van Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO).

NVWA%3A+huidige+regels+dierenwelzijn+geven+te+veel+ruimte
© Twan Wiermans

BuRO is een onafhankelijk adviesorgaan binnen de NVWA. Het rapport is een advies aan de ministers van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de inspecteur-generaal van de NVWA. In het rapport staat dat miljoenen dieren niet het juiste voer krijgen, het transport, bijvoorbeeld naar de slachthuizen, vaak lang duurt en er vaak onvoldoende materiaal in de stallen is om mee te spelen voor het vee.

Volgens de opstellers van het rapport zijn er ook voorbeelden van stallen die een risico zijn voor dieren. 'Dat kan gaan over het type vloer, zoals te harde betonnen vloeren, ongemakkelijke roosters of natte vloeren', schrijft de NVWA in een bericht. 'Ook hebben dieren niet altijd voldoende ruimte en bieden stallen niet altijd voldoende uitdaging aan dieren. Bij varkens kan dat leiden tot frustratie en daarmee tot staartbijten. Mede daarom gebeurt het couperen van staarten van varkens nog steeds volop.'


Niet altijd duidelijk

Volgens BuRO is bestaande wetgeving onvoldoende expliciet en richtinggevend, waardoor niet altijd duidelijk is wat wel of niet is toegestaan. De regelgeving laat daar nu ruimte voor. 'Dit leidt er in de praktijk toe dat zelfs als alle regels worden nageleefd, de wijze waarop er met dieren wordt omgegaan toch kan worden aangemerkt als een aantasting van het dierenwelzijn', is een belangrijke conclusie.

De schrijvers van het rapport zien dat focus in de verschillende schakels in de keten vooral op efficiëntie en productie liggen. Dit kan er volgens BuRo toe leiden dat niet altijd de beste keuzes worden gemaakt in het belang van het dierenwelzijn. Wet- en regelgeving met duidelijke normen kan volgens de auteurs van het rapport aan alle partijen in de keten concrete handvatten bieden over hoe op de juiste manier om te gaan met dieren.


Duidelijk signaal

Gerard Bakker, inspecteur-generaal van de NVWA, stelt dat het rapport een duidelijk signaal geeft dat er striktere en meer eenduidige wet- en regelgeving komt op het gebied van dierenwelzijn. Als dat gebeurt, kan de toezichthouder 'nog gerichter en effectiever toezien op het borgen van dierenwelzijn'. De NVWA gaat hierover in gesprek met het ministerie van LVVN.

Volgens de inspecteur-generaal zijn dierenwelzijnsrisico's 'tot op zekere hoogte' onvermijdelijk. Toch zijn veel risico's volgens Bakker wel degelijk te beperken of te voorkomen. 'Voor de NVWA doet het rapport van BuRO een onomwonden appel op alle betrokken partijen in de roodvleessector, op het ministerie van LVVN als wetgever en op ons als toezichthouder, en om elk vanuit hun eigen verantwoordelijkheid echt werk te maken van het fundamenteel verbeteren van het dierenwelzijn. Dat is urgent, dat is een collectieve opgave. Daarin nemen wij uiteraard onze verantwoordelijkheid.'

In het rapport van BuRO staan 21 adviezen. Behalve over dierenwelzijn gaat het ook over diergezondheid en voedselveiligheid. De diergezondheid is in Nederland op een zeer goed niveau. Ook blijkt de voedselveiligheid in Nederland goed te zijn geregeld voor onder andere varkens-, rund- en schapenvlees. Consumenten kunnen vertrouwen op veilig vlees. BuRO adviseert veebedrijven nog wel om maatregelen te nemen waarmee het antibioticagebruik verder kan worden beperkt. Daardoor wordt de kans op aanwezigheid van resistente bacteriën op levensmiddelen verkleind.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    9° / 6°
    30 %
  • Woensdag
    9° / 4°
    90 %
  • Donderdag
    9° / 5°
    30 %
Meer weer