GD start onderzoek naar kengetallen voor dierenwelzijn

Royal GD wil, in opdracht van ZuivelNL, een betaalbaar instrument ontwikkelen om het dierenwelzijn op melkveebedrijven betrouwbaar in beeld te krijgen. Daarvoor gaat de gezondheidsdienst kengetallen ontwikkelen die in een 'Continue WelzijnsMonitor' worden gegoten. Veehouders kunnen hieraan bijdragen.

GD+start+onderzoek+naar+kengetallen+voor+dierenwelzijn
© Job Hiddink

De melkveehouders die willen helpen bij de ontwikkeling van dit instrument geven toestemming voor het gebruik van gegevens van hun bedrijf. Daarbij gaat het onder meer om data rond I&R, melkcontrole, vruchtbaarheid en slachtgegevens. Deze vormen de basis voor de kengetallen.

Op basis van die kengetallen wordt een aantal van deze bedrijven bezocht. Vervolgens wordt bij meerdere koeien bloed afgenomen voor verder onderzoek. De ondernemer ontvangt niet alleen de bloeduitslagen, ook bespreekt de dierenarts de bevindingen van de bezoeken.

In de derde fase van het onderzoek kunnen de deelnemende melkveehouders meedenken over de verdere ontwikkeling van de 'Continue WelzijnsMonitor' en de manier waarop de resultaten uit dit instrument kunnen worden teruggekoppeld naar de veehouders.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    19° / 13°
    20 %
  • Zaterdag
    16° / 13°
    65 %
  • Zondag
    17° / 11°
    50 %
Meer weer