Inspraakronde voor stimuleren koolstofcertificaten in vezelteelten

Telers kunnen vanaf donderdag 3 oktober reageren op een pilot voor de handel in koolstofcertificaten die zij ontvangen voor het telen van gewassen voor bouwmaterialen. Deze online consultatie loopt tot 2 november 2024.

Inspraakronde+voor+stimuleren+koolstofcertificaten+in+vezelteelten
© Burt Sytsma

In de pilot ontvangen telers van vezelgewassen vanuit het Nationaal Groenfonds een geldbedrag op voorwaarde dat ze hun vezelgewassen laten verwerken tot bouwmaterialen. De daarbij ontvangen koolstofcertificaten leveren ze aan het Groenfonds.

Op een later moment verkoopt het Groenfonds deze koolstofcertificaten weer op de markt. Met deze activiteit betreedt het fonds de private markt van koolstofcertificaten en voert daarmee een economische activiteit uit.


In- en verkopen certificaten

Gezien het algemeen belang van het stimuleren van teelten van vezelgewassen als hennep en vlas, mede in kader van het klimaatbeleid en de Kaderrichtlijn Water, is het noodzakelijk en proportioneel dat het fonds koolstofcertificaten kan in- en verkopen.

Zonder deze stimulans voor boeren zal de teelt van biobased gewassen waarschijnlijk nauwelijks toenemen, stelt het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur in de consultatie, omdat het verdienmodel van boeren dan tekortschiet. De verkoop van koolstofcertificaten is noodzakelijk om met het beperkte overheidsbudget te zorgen voor blijvende ondersteuning van boeren, en langjarig perspectief.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    16° / 3°
    10 %
  • Zaterdag
    16° / 2°
    10 %
  • Zondag
    14° / 8°
    60 %
Meer weer