52 miljoen euro nodig voor biobased teelt

Voor het stimuleren van de teelt van grondstoffen voor biobased bouwen is voor de periode 2025-2030 een fonds nodig van 52 miljoen euro. Dat schrijft CE Delft naar aanleiding van een onderzoek op verzoek van het ministerie van LNV.

52+miljoen+euro+nodig+voor+biobased+teelt
© Job Hiddink

Het ministerie vroeg CE Delft onderzoek te doen naar een haalbare en kansrijke vorm van stimulering van de vezelteelt om tot een aantrekkelijk verdienmodel voor Nederlandse telers te komen. Als tweede doel wordt de vastlegging van CO2 in bouwmaterialen genoemd. Stimulering van deze teelt was onderdeel van het coalitieakkoord van het vorige kabinet.

De toepassing van biogrondstoffen in de bouw is nu nog beperkt. De schattingen lopen uiteen van 0,5 procent tot 2 procent vezelgebruik in verhouding tot het gebruik van minerale toepassingen. Door deze beperkte afname door de bouwsector is er ook nauwelijks geïnvesteerd in vezelverwerkende industrie in Nederland, stellen de onderzoekers.


Langdurige opslag

Er is wel een ecoregeling die deze teelt stimuleert, maar deze stuurt niet op langdurige opslag van CO2.

Boeren verdienen nu relatief weinig aan eenjarige vezelgewassen, zoals hennep. Het saldo is niet of amper concurrerend met graanteelt. Daarnaast spelen overwegingen zoals vertrouwdheid, haalbaarheid en risico een rol.

Per vezelgewas en per teler spelen volgens de onderzoekers van CE Delft andere overwegingen, die niet altijd aan saldo gerelateerd zijn. Stro is een bijproduct van graanteelt dat ook als grondstof voor isolatiemateriaal kan dienen. Bij het meerjarig gewas miscanthus (olifantsgras) is de aanvankelijke investering hoog en volgt de opbrengst enkele jaren later.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer