Carbon credits ter waarde van 70 tot 140 euro nodig voor biobased bouwen

Boeren die vezelgewassen telen voor biobased bouwmaterialen zouden daarvoor carbon credits moeten ontvangen in een prijsrange van 70 tot 140 euro. Dat blijkt uit onderzoek van het bureau Nieuw Groen in opdracht van het ministerie van LNV.

Carbon+credits+ter+waarde+van+70+tot+140+euro+nodig+voor+biobased+bouwen
© Job Hiddink

De onderzoeksopdracht werd gegeven in het kader van de Nationale Aanpak Biobased Bouwen. Momenteel is het saldo van vezelgewassen voor telers onvoldoende om te komen tot een aantrekkelijk verdienmodel. Carbon credits kunnen deze teelten aantrekkelijker maken en zo bijdragen aan de klimaatdoelstellingen.

Carbon credits zijn certificaten die per stuk een ton vastgelegde CO2 of verminderde CO2-emissies vertegenwoordigen. Deze kunnen op de vrijwillige koolstofmarkt worden verkocht, waardoor voor telers een extra verdienmodel ontstaat.

Aan het onderzoek werkten 138 respondenten uit het bedrijfsleven, lokale overheden, onderwijsinstellingen en woningcorporaties mee. Zij zijn bevraagd over hun huidige aankoopbeleid rond carbon credits en de verwachtingen die ze hebben voor de toekomst.

Kopers dragen bij aan duurzame landbouw en biobased bouwen

Een prijsrange van 70 tot 140 euro voor Nederlandse 'construction stored carbon credits' lijkt volgens de onderzoekers realistisch. Concurrentie komt voornamelijk van goedkopere credits van CO2-reductieprojecten buiten Europa.

Deelnemers aan het onderzoek hechten meerwaarde aan carbon credits die in Nederland zijn gegenereerd. Onder meer omdat ze daarmee bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame landbouw en biobased bouwen. Wel zien zij certificering van de carbon credits volgens internationaal erkende standaarden en adequate monitoring en rapportage als essentiële inkoopvoorwaarden.


Vraag naar carbon credits stimuleren

28 procent van de organisaties verwacht in de toekomst te investeren in carbon credits, terwijl 45 procent dit mogelijk acht. De vraag zal waarschijnlijk worden gestimuleerd door ontwikkelingen in de Europese wetgeving, doelstellingen uit het Klimaatakkoord en toenemende vragen vanuit de markt.

Nieuw Groen verwacht op basis van het onderzoek een gefaseerde groei in de marktvraag naar carbon credits. Beginnend bij lokale overheden en intrinsiek gemotiveerde, duurzame bedrijven, gevolgd door grote bedrijven en uiteindelijk mkb's.

De focus binnen de bevraagde organisaties verschuift volgens Nieuw Groen in de loop van de tijd van 'emissiereductie' naar 'emissiereductie en CO2-vastlegging'. Dit wordt aangespoord door een toenemend gevoel van urgentie ten aanzien van de klimaatdoelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    19° / 14°
    80 %
  • Zondag
    19° / 10°
    30 %
  • Maandag
    20° / 11°
    30 %
Meer weer