Noord-Holland krijgt maximale bedrag voor hulp aan PAS-melders

Provincie Noord-Holland krijgt 7,9 miljoen euro van het Rijk voor hulp aan PAS-melders in de provincie. Het is het maximale bedrag dat vanuit het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) in de eerste tranche beschikbaar wordt gesteld.

Noord%2DHolland+krijgt+maximale+bedrag+voor+hulp+aan+PAS%2Dmelders
© Nieuwe Oogst

Noord-Holland startte eerder dit jaar al met een plan om voor alle PAS-melders op Texel een oplossing te vinden. Dat doet de provincie in samenwerking met het ministerie van LVVN en de Omgevingsdienst Noord-Holland-Noord en in afstemming met LTO Noord.

In de afgelopen maanden hebben zaakbegeleiders van het ministerie gesprekken gehad met de ondernemers en een beeld gevormd van wat zij nodig hebben. In het vervolg hierop zal ook gewerkt worden aan het oplossen van de andere PAS-melders in de provincie.

Landbouwgedeputeerde Jelle Beemsterboer: 'Wij maken nu een regeling zodat PAS-melders bij ons subsidie kunnen aanvragen voor vier mogelijke oplossingen. De ondernemer kan met de subsidie bijvoorbeeld stikstofrechten (deels) kopen en/of geheel of deels omschakelen naar een ander soort bedrijfsvoering. Ook kunnen we het geld inzetten om mee te helpen een bedrijf te verplaatsen of de stikstofuitstoot te verminderen door innovaties.'


Puzzelstukjes

Provincie Noord-Holland noemt de subsidieregelingen enkel puzzelstukjes in de oplossing van de PAS-problematiek. Per bedrijf zal verschillen of en hoe de regelingen het beste toe te passen zijn. De ervaringen die op Texel worden opgedaan, kunnen ook helpen bij het vinden van oplossingen voor andere PAS-melders in de provincie. 'Al kunnen individuele PAS-melders ook al werken aan het oplossen van hun situatie met een van de regelingen.'

Naar verwachting gaan de subsidieregelingen, na vaststelling door de Gedeputeerde Staten, in januari 2025 open. Noord-Holland liet direct toen landbouwminister Femke Wiersma de PAS-regeling bekendmaakte al weten aanspraak te willen maken op het geld. Verdeeld over drie jaar is in vier tranches 226,9 miljoen euro beschikbaar voor provincies.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    15° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    17° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 11°
    20 %
Meer weer